Tieners met terreurplannen opgepakt in Australië

De 16-jarige jongens zouden lid zijn van IS. Zij werden opgepakt na het kopen van twee grote messen.

Politiechefs Michael Phelan en Catherine Burn geven een persconferentie over de arrestatie.
Politiechefs Michael Phelan en Catherine Burn geven een persconferentie over de arrestatie. Foto William West / AFP

Twee 16-jarige jongens zijn woensdag in Australië opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De tieners werden in Sydney aangehouden nadat ze allebei een mes hadden gekocht.

De autoriteiten weten niet op welk doelwit de jongeren het gemunt hadden, maar geloven dat een aanval aanstaande was. Het tweetal werd al een tijdlang door de politie gevolgd. De politie gaat ervan uit dat de jongens in rap tempo zijn geradicaliseerd. Vier gebouwen waar zij vaak kwamen zijn door de politie doorzocht.

Bajonetten

De politie omschreef de messen die de tieners bij een wapenhandel kochten als “bajonetachtige messen”. Zij werden in de nacht van woensdag op donderdag ondervraagd. Donderdag werd hen het voorbereiden van een terroristische daad en lidmaatschap van een terreurbeweging (te weten IS) ten laste gelegd.

Als zij schuldig worden bevonden, kunnen de jongeren levenslang krijgen voor het plannen van een aanslag. Op lidmaatschap van een terroristische organisatie staat tien jaar cel. De jongeren zwegen toen ze voor de kinderrechter verschenen. Zij blijven in hechtenis tot hun volgende zitting, die op 7 december plaatsvindt.

In september 2014 werd het dreigingsniveau in Australië opgeschroefd. Sindsdien hebben er vier moslimextremistische aanvallen plaatsgevonden in het land. Volgens de politie zijn er in diezelfde tijd zeker elf aanslagen verijdeld.

De jonge leeftijd van de extremisten is zorgwekkend, zei minister van Justitie Michael Keenan. Volgens hem richt IS zich op steeds jongere mensen, omdat zij makkelijker te beïnvloeden zijn. Woensdag zei het Belgisch federaal parket dat ook daar IS steeds jongere, veelal minderjarige mensen rekruteert.

Aanslag uit 2002

Het was woensdag exact veertien jaar geleden dat een grote bomaanslag in het Indonesische Bali het leven kostte aan 202 mensen. Onder hen waren 88 Australiërs. De aanslag werd gepleegd door de Indonesische terreurgroep Jemaah Islamiyah en gefinancierd door al-Qaeda. Het was de dodelijkste aanslag voor Australiërs ooit.