De Thuiskok: Gepekelde zalm, bietjes

©

Dat de combinatie van zalm en mierikswortel een goede is, wist u natuurlijk al. Maar misschien weet niet iedereen het bewust. Bij sushi eet immers iedereen graag wasabi, dat het Japanse neefje is van mierikswortel. Lekker scherp dus, en daardoor een goede mix bij de zoete bietjes en de gepekelde zalm. U dient de zalm wel drie uur in het zout te laten rusten, dus begin op tijd aan dit gerecht.

Roer het zout, de suiker en de dille om in een kom. Bestrooi beide zijden van de zalm met de mierikswortel. Doe de helft van het zoutmengsel onder in een glazen of aardewerken schaal die zo groot is dat de zalm er precies in past. Leg daarop de helft van de biet en de zalm. Verdeel de rest van de biet en het zoutmengsel erover. Dek af met plasticfolie, verzwaar met blikken bonen of tomaten en zet 3 uur in de koelkast. Maak intussen de venkelsalade. Klop mierikswortel, azijn, olie en zout en peper op in een grote kom. Voeg de venkel toe en schep om. Haal de zalm uit het zout en de bietjes en snijd hem in dunne plakken. Verdeel over borden, schep er salade over en dien op.