Thaise koning Bhumibol overleden

De 88-jarige vorst was sinds 1946 koning van Thailand.

Een vrouw bidt voor koning Bhumibol.
Een vrouw bidt voor koning Bhumibol. Foto Wason Wanichakorn / AP

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Thaise koninklijk paleis bevestigd, meldt persbureau Reuters. De vorst kampte al jaren met gezondheidsproblemen. De afgelopen dagen verslechterde zijn toestand.

Het paleis gaf geen reden voor het overlijden van de vorst en zei in een korte verklaring slechts dat hij “vreedzaam gestorven” was. Premier Prayuth Chan-ocha kondigde na het nieuws een rouwperiode van een jaar af, die vrijdag ingaat. Hij riep de bevolking op zich dertig dagen te onthouden van feestelijkheden.

70 jaar koningschap

Bhumibol was de langstzittende nog levende vorst ter wereld. Hij besteeg de troon in 1946, toen hij 18 jaar oud was, en was ruim zeventig jaar koning. Hij volgde toen zijn broer Ananda Mahidol op, die op 20-jarige leeftijd door een pistoolschot om het leven kwam.

Lees hier onze necrologie: Aanbeden vorst die Thailand bijeenhield

Koning Bhumibol lag in het ziekenhuis met een longontsteking en nierproblemen. Zijn bloeddruk daalde en hij moest aan de beademing liggen. Zijn familie was bij hem tijdens zijn laatste levensdagen.

Majesteitsschennis

Bhumibol genoot haast een heiligenstatus in het Zuidoost-Aziatische land. Op belediging van de vorst staan draconische straffen. Hij wordt opgevolgd door zijn oudste zoon, de 64-jarige kroonprins Maha Vajiralongkorn.

Bekijk onze fotoserie Thailand rouwt om koning Bhumibol

Geruchten over de aanstaande dood van de koning zorgden afgelopen dagen voor dalende beurskoersen in Thailand. De minister van Economische Zaken probeerde de verhalen te ontzenuwen in een poging de economische schade te beperken. Sinds 2009 liet de verzwakte monarch zich nauwelijks nog in het openbaar zien

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte donderdag het reisadvies voor Thailand aan. Reizigers moeten instructies van de autoriteiten goed opvolgen en zich aan de beperkingen houden, zoals het niet vieren van feesten. Ook moeten, zoals altijd, kritische uitspraken of discussies over het Thaise koningshuis worden vermeden.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Update #reisadvies Thailand nav overlijden koning: er volgt een lange periode van rouw met beperkingen sociale leven https://t.co/VOc3kojUMP

Rijkdom

Behalve een van de langstzittende vorsten was Bhumibol ook een van de rijkste monarchen ter wereld. Zijn vermogen werd door zakenblad Forbes geschat op circa 27 miljard euro.

Met het heengaan van Bhumibol is de Britse koningin Elizabeth II de langst regerende nog levende vorst ter wereld.