In beeld

Thailand rouwt om koning Bhumibol

De koning van Thailand, Bhumibol Adulyadej is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al tien jaar met een slechte gezondheid en vertoonde zich nauwelijks nog in het openbaar. De Thaise koning was de langstzittende monarch ter wereld; op 9 juni werd zijn 70-jarige jubileum gevierd. Hij genoot een wel haast goddelijke status in het land, dat vreest voor de politieke gevolgen van zijn overlijden.
Voor het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok wordt al dagen gebeden voor het welzijn van de Thaise koning. De 88-jarige Bhumibol lag in het ziekenhuis met nier- en leverfalen en een longontsteking. In juni onderging hij nog een hartoperatie, volgens het paleis omdat zijn aderen waren dichtgeslibd.
AFP / Lillian Suwanrumpha
Hij verbleef het afgelopen decennium wegens gezondheidsproblemen vrijwel permanent in het ziekenhuis en vertoonde zich zelden in het openbaar.
Reuters / Athit Perawongmetha
In juni werd nog zijn jubileum gevierd.
AFP / Munir Uz Zaman
Bhumibol werd al op 18-jarige leeftijd onverwachts koning, toen zijn twee jaar oudere broer op 9 juni 1946 werd doodgeschoten. Het gezag van het koningshuis was toen niet bijster groot.
AFP / Lillian Suwanrumpha
Maar Bhumibol won in de decennia daarna de blijvende aanhankelijkheid van de Thai. De koning bezit nu een bijna goddelijke status in Thailand. Op het beledigen van het staatshoofd staan lange gevangenisstraffen.
Reuters / Chaiwat Subprasom
Politiek is Thailand al jaren een wankel land met verschillende militaire coups. De laatste keer was in mei 2014 toen bevelhebber Prayuth Chan-ocha tanks de straat opstuurde en alle politieke kopstukken liet arresteren.
Reuters / Chaiwat Subprasom
Afgelopen augustus stemden de Thai in met inperking van de democratie in een door de militaire junta gedicteerd referendum.
AP / Wason Wanichakorn
De koning was in alle politieke tumult een baken van stabiliteit voor de Thai. Met grote bezorgdheid wordt zijn opvolging tegemoet gezien. De grote vraag is of zijn overlijden de stabiliteit van het land verder bedreigd.
AP / Wason Wanichakorn
De logische opvolgers is zijn 63-jarige zoon Maha Vajiralongkorn, maar die geldt als een losbol en geniet niet het prestige van zijn vader. Bhumibols jongere dochter Maha Chakri Sirindhorn zou volgens velen een geschiktere kandidaat zijn.
AP / Wason Wanichakorn