Ten minste 30 doden bij gevechten in CAR

In de afgelopen maand is sprake van toenemend geweld tussen rebellenbewegingen in de Centraal Afrikaanse Republiek.

In de Centraal Afrikaanse Republiek is het geweld weer opgelaaid.
In de Centraal Afrikaanse Republiek is het geweld weer opgelaaid. Foto Edouard Dropsy/ AFP

In het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn bij gevechten tussen militanten en VN-hulptroepen ten minste dertig doden gevallen en 57 gewonden. Dat meldt persbureau AP op basis van de Verenigde Naties.

Op woensdagavond vielen militanten van de voormalige islamitische rebellenbeweging Seleka het dorpje Kaga Bandaro aan. Met hakmessen hebben ze een onbekend aantal burgers gedood.

Aanval was een vergeldingsactie

Volgens een priester, getuige van de aanval, zijn er twee medewerkers van een humanitaire organisatie gedood en het hoofd van een onderwijsinstelling. In reactie hebben VN-hulptroepen van de MINUSCA-missie zeker twaalf militanten gedood.

De aanval zou een vergeldingsactie zijn voor de moord op een commandant van het leger. Deze legeraanvoerder vocht eerder bij de Seleka.

Langdurig geweld tussen christelijke en islamitische milities

In de afgelopen maand is het geweld tussen verschillende rebellenbewegingen in CAR verder opgelaaid. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn door het geweld duizenden burgers op de vlucht geslagen. Vanwege veiligheidsredenen hebben vier humanitaire organisaties hun kantoren gesloten en twee anderen ngo’s hebben personeel geëvacueerd. CAR behoort tot een van de armste landen in Afrika: veel inwoners zijn afhankelijk van noodhulp.

In 2013 pleegden militanten van de overwegend islamitische rebellenbeweging Seleka een staatsgreep op de christelijke president Francois Bozize waarna er een burgeroorlog ontstond tussen christelijke en islamitische milities. Duizenden, veelal islamitische, burgers kwamen om het leven. Eind 2013 werd het Seleka-regime verdreven en is er een overgangsregering aangesteld. VN-hulptroepen moeten zorgen voor veiligheid.

Het dorpje Kaga Bandaro waar de aanval plaatsvond