Stedentrip wordt jonge beer fataal

Foto Silvana Armat/AP

Een jonge bruine beer ligt donderdag in een plantenbak in de Roemeense stad Sibiu, een dag nadat een kleine politiemacht hem had doodgeschoten. Het dier was woensdag door de straten van de stad gaan zwerven. Toen een poging hem met een verdovingsgeweer uit te schakelen was mislukt, schoten agenten hem dood. Videobeelden van de angstige beer, waarop te zien was hoe weinig bedreigend hij was, veroorzaakte woedende reacties op de sociale media. President Klaus Iohannis beschuldigde vijftig „ongetrainde en ongeorganiseerde functionarissen” ervan de beer onnodig te hebben laten sneuvelen.

In Roemenië komen in het wild nog zesduizend bruine beren voor, meer dan in enig ander Europees land. Zweden staat op de tweede plaats met tweeduizend dieren, gevolgd door Finland, met 1.200.