Schiphol bouwt tijdelijke extra vertrekhal

Via die hal kunnen twee miljoen passagiers per jaar naar Schengenlanden reizen.

Artist impression tijdelijke vertrekhal.
Artist impression tijdelijke vertrekhal. Beeld Schiphol

Er komt een tijdelijke vierde vertrekhal op Schiphol. Uiterlijk in mei 2017 moet de terminal opengaan voor passagiers naar bestemmingen in Schengenlanden, zo maakte Schiphol donderdag bekend.

De vertrekhal komt bovenop bagagehal Zuid te staan en zal een verbinding krijgen met terminal 1. In de 3.800 vierkante meter grote hal komen twintig incheckbalies en vijf zogeheten security lanes. Twee miljoen passagiers per jaar zullen er volgens Schiphol gebruik van gaan maken. Over wat de bouw gaat kosten, wil een woordvoerder van Schiphol geen mededelingen doen.

Prognoses over de groei van het totale aantal passagiers worden sneller dan verwacht naar boven bijgesteld. Volgens Schiphol-topman Jos Nijhuis zullen er in 2016 waarschijnlijk al 63 miljoen passagiers via Schiphol vliegen, waar in het begin van het jaar nog met 60 miljoen rekening werd gehouden.

Daarom is Schiphol druk bezig met uitbreiden. De bouw van een permanente nieuwe pier en terminal staan voor de komende jaren al gepland. Eind 2019 is het eerste deel van de pier klaar, in 2026 het laatste. De permanente terminal moet in 2023 open gaan.

Tekst loopt verder onder animatie

Lees ook over de groeiplannen van Schiphol: Schiphol zit klem in de polder

De tijdelijke vertrekhal heeft volgens een woordvoerder echter niet zozeer met de uitbreiding van Schiphol te maken, maar met een herverdeling van het huidige aantal passagiers:

“Vooral het aantal passagiers naar Schengenbestemmingen is flink toegenomen, door de hoger dan verwachte economische groei, lage brandstofprijzen en populariteit van de bestemmingen. Vakantiegangers gaan op dit moment liever naar Spanje dan naar Turkije. We verwachten in 2016 en 2017 zo’n tien miljoen passagiers per jaar die via een vertrekhal van Schiphol naar een Schengenbestemming gaan. Tijdens de zomervakantie hebben we gezien dat het in terminal 1 krapjes wordt. Daar zijn we met dit plan acuut op ingesprongen.”

De bedoeling is dat de tijdelijke terminal gebruikt zal worden tot het einde van 2019. De permanente terminal gaat echter pas in 2023 open. Schiphol is volgens de woordvoerder van plan om in de tussentijd te zorgen dat de capaciteit van terminal 1 structureel wordt uitgebreid: “Waarschijnlijk verplaatsen we net als in hal 2 de beveiliging een verdieping naar boven. Daardoor komt er in de hal zelf meer ruimte voor extra balies en kunnen we de extra groei opvangen.”