Rick Nieman Journalist

Welke wijn drinkt u graag?

„Ik kom altijd weer uit bij de klassiekers: een witte Bourgogne bijvoorbeeld. Ik heb veel geprobeerd – wijnen uit Moldavië, Georgië, Marokko, Israël – maar je komt gewoon weer uit bij de Fransen. Ik pretendeer niet dat ik er verstand van heb hoor. Alleen een enthousiaste consument.”

Drinkt u vaak wijn?

„Wel zes dagen per week. Bij het eten, bij sociale gelegenheden. In bepaalde kringen – die van journalisten, fotografen – is het zo gebruikelijk om wijn te drinken dat het opvalt als je het níet doet. Hoog opgeleide mensen in de stad – die drinken veel. Maar als je verder sport en gezond leeft, is dat niet zo erg. Hoop ik.”

Waar koopt u wijn?

„Gewoon in de supermarkt. Het aanbod is er de laatsten jaren zo veel verbeterd. Soms bij de Sligro of via goeie internetsites. Ik denk vaak: „Rick, je moet toch weer eens naar een echte goeie wijnhandel of slijterij maar dat komt er niet van. Er zijn er heel veel.”

Met wie drinkt u het vaakst wijn?

„Met mijn vrouw [Sacha de Boer]. Zij kookt goed, en ik zoek er dan een lekkere wijn bij. Dat kan een makkelijke supermarktwijn zijn maar ik heb ook al tien jaar een wijnklimaat-kast. Alle wijnen die ik heb gekregen, liggen er in dus ik kan er altijd wel eentje uitzoeken.”

Welke gewone wijn zou u aanraden?

„De witte, frisse Spanjaarden. Een Rueda bijvoorbeeld . Heerlijk. Die kun je in elke supermarkt krijgen.”