Verzoek tijdelijke vrijlating Klaas Otto afgewezen

De voormalig oprichter van motorclub No Surrender wordt verdacht van witwassen, mishandeling en afpersing.

Een lid van motorclub No Surrender.
Een lid van motorclub No Surrender. Foto Remko de Waal/ ANP

De rechtbank in Breda heeft op donderdag het verzoek van Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, om tijdelijke vrijlating afgewezen. Otto zit sinds juli van dit jaar vast op verdenking van witwassen, mishandeling en afpersing van autohandelaren uit Brabant.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Klaas #Otto moet in voorlopige hechtenis blijven voor afpersing en witwassen. Ook is er sprake van geschokte rechtsorde.

Volgens de Officier van Justitie Greetje Bos voert de voormalig voorman van de omstreden motorclub een “schrikbewind” waardoor getuigen niet durven te verklaren. Daarom moet zijn hechtenis worden verlengd, zo meldt NRC-redacteur Jan Meeus, die aanwezig was in de rechtszaal.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Klaas #Otto voert volgens justitie een schrikbewind waardoor mensen niet durven te verklaren. Daarom moet hechtenis worden verlengd.

‘Zijn de getuigen wel betrouwbaar’

Advocaat Louis de Leon voerde aan dat de vermeende slachtoffers van afpersing uit een dubieus milieu komen, waardoor er twijfel is over de betrouwbaarheid van hun verklaringen. Het gaat onder andere om de autohandelaar Joop M., die vorig jaar een aanslag pleegde op Otto. De motorclubleider overleefde de aanslag omdat de kogel in zijn schouder belandde.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Een van de slachtoffers van #Otto - Joop M. - heeft op Otto geschoten. Is hij wel een betrouwbare getuige, vraagt advocaat Otto.

Het andere slachtoffer is automonteur Danny van der G. die zegt dat hij onder bedreiging 190.000 euro, een speedboot en diverse auto’s moest leveren.

Lees ook een portret van Klaas Otto van nrc-redacteuren Andreas Kouwenhoven en Jan Meeus: Een god met een motorclub

Otto: ik heb geen mensen gestuurd naar Panorama

Verder liet Otto tijdens de rechtszaak weten dat hij geen redacteuren van tijdschrift Panorama heeft bedreigd.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Klaas #Otto ontkent dat hij 2 mensen naar de Panorama heeft gestuurd. ‘Dat is gewoon onzin!’

Afgelopen dinsdag onthulde NRC dat in 2014 de leiding van No Surrender het weekblad onder druk had gezet om een publicatie over de motorclub. Ze dwongen hoofdredacteur Frans Lomans om een contract te ondertekenen waarin stond dat verslaggeefster Mylène de la Haye niet meer mag publiceren over de motorclub.

Lees ook: Motorclub dwong Panorama tot tekenen van contract

De La Haye was, op uitnodiging van Otto, in 2014 gestart met een vrouwenafdeling bij de motorclub en zou in een wekelijkse rubriek hierover schrijven. De serie stopte al na twee afleveringen, nadat de verslaggeefster wilde schrijven over de criminele afspecten van de motorclub. Hierop ‘verbood’ Otto de publicatie en werden bedreigingen geuit jegens De La Haye.