Ouders mogen kind op meer dan één school inschrijven

Onderwijs

Staatssecretaris Dekker zet met zijn antwoord op Kamervragen de aanmeldpraktijk voor scholen in een aantal steden op losse schroeven.

Alle scholen krijgen een brief van staatssecretaris Dekker.
Alle scholen krijgen een brief van staatssecretaris Dekker. Foto Remko de Waal/ANP

Gemeenten mogen ouders niet verplichten hun kind slechts op één school aan te melden. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) geschreven in antwoord op Kamervragen. Het verbieden van het aanmelden op meerdere scholen is volgens Dekker in strijd met de wet. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. De staatssecretaris zet met zijn brief de aanmeldpraktijk in een aantal steden op losse schroeven.

Aanleiding voor de vragen van Kamerlid Straus (VVD) waren klachten van ouders over de huidige schoolaanmeldingsprocedure in Den Haag. Gerard van Drielen, voorzitter van het Platform Primair Onderwijs, een vereniging van alle Haagse basisschoolbesturen, zegt „verrast” te zijn door de uitspraak van Dekker. „In 2012 zijn we met het concept van onze inschrijfregeling nog bij het ministerie langsgeweest om die te laten checken.” Het ministerie van Onderwijs zegt in een reactie niet over informatie te beschikken waaruit blijkt dat deze aanpak inderdaad is goedgekeurd.

Den Haag is niet de enige gemeente waar het aanmeldingsbeleid voor scholen nu in strijd blijkt met de wet. Ook in Rotterdam en Utrecht mogen ouders hun kinderen bijvoorbeeld maar op één middelbare school aanmelden. En in Deventer mogen ouders hun kind aanmelden op slechts één basisschool.

Het is onduidelijk in hoeveel gemeenten het aanmeldingssysteem nog meer in strijd is met de wetgeving: noch het ministerie noch de onderwijsinspectie heeft hier gegevens over. Volgens een woordvoerder van de inspectie is de aanmeldingsprocedure de afgelopen jaren geen „specifiek punt van aandacht” geweest.

Staatssecretaris Dekker schrijft in zijn beantwoording dat het hem „niet bekend” is of in andere gemeenten behalve Den Haag aanmeldingseisen worden gesteld die in strijd zijn met de wet.

Opvallend is dat op de website van het ministerie van Onderwijs, onder het kopje ‘Hoe kies ik een goede middelbare school voor mijn kind’, staat dat ouders hun kinderen maar bij één middelbare school kunnen aanmelden. De woordvoerder van staatssecretaris Dekker laat weten dat de site „niet up to date” is.

Of er vanuit het ministerie stappen zullen volgen om naast de gemeente Den Haag ook andere gemeenten te corrigeren over hun uitleg van de wet, is nog onduidelijk. „De situatie in andere gemeenten is bij ons niet aangekaart”, aldus de woordvoerder. Hij laat weten een brief te zullen sturen naar alle scholen in Nederland, waarin de landelijke regels en wetgeving rond de aanmeldingsprocedure nog eens worden uitgelegd.

Het is niet voor het eerst dat boze ouders een schoolaanmeldingssysteem weten aan te passen. In Amsterdam werd vorig jaar al een einde gemaakt aan het ‘matchingsysteem’, waarbij kinderen door middel van een algoritme op één van hun voorkeursscholen geplaatst werden. Ontevreden ouders in Utrecht en Rotterdam hebben zich, net als de nu succesvol gebleken Haagse ouders, inmiddels in een Facebookgroep verenigd.