Ontdek Bob Dylan als radiohost en groot muziekliefhebber

Minder bekend is dat de verrassende winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur drie jaar lang een zeer onderhoudende radiopresentator was van ‘Theme Time Radio Hour’.

Een groot aantal albums van Bob Dylan.
Een groot aantal albums van Bob Dylan. Foto Marco de Swart/ ANP

Muziekicoon Bob Dylan, verrassende winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, wordt vooral bejubeld vanwege zijn, soms onnavolgbare, pöetische songteksten. Iets minder bekend is dat de 75-jarige Amerikaan jarenlang een radioshow presenteerde.

Op onderhoudende toon, met zijn kenmerkende gruizige stem, liet Dylan in het programma ‘Theme Time Radio Hour’ (TTRH) telkens een ander thema de revue passeren met bijpassende muziek. Wat vooral opvalt is Dylan’s enorm brede muzieksmaak. Blues, folk, rockabilly, R&B, soul, reggae, bebop, rock-’n’-roll, country en pop-muziek; over bijna elk muziekgenre had hij wel iets boeiends te vertellen.

Bijzondere uitzending over The Kiss

Een zeer bijzondere uitzending was de 101ste aflevering over, jawel: de kus. Het werd opgenomen in 2008 of begin 2009, maar om nooit opgehelderde redenen niet uitgezonden. Het Berlijnse radiostation Radio Eins kreeg deze opname te pakken en zond het op 11 februari 2015 wel uit.

Alleen al in de aankondiging van deze thema-uitzending toont Bob Dylan zijn gave als woordkunstenaar.

“Welcome to Theme Time Radio Hour. Today we’re going to take a musical look at one of my favorite pastimes. It’s an act of intimacy, the thing that Mae West called a man’s signature. And I’m guessing she knows what she was talking about.

You can call it a lip lock, or, as our friends across the pond call it: “snogging” I call it good old-fashioned kissing. You can kiss up, kiss off, kiss the Blarney Stone, or kiss my ass. So, for the next hour, we’re going to play a little musical game of “spin the bottle.” This is your kissing bandit welcoming you to the osculatory edition of Theme Time Radio Hour”.

Beluister via deze website een groot aantal podcasts van Bob Dylan als radiopresentator

In totaal heeft Dylan bijna drie jaar lang (van april 2006 tot mei 2009) de wekelijkse uitzendingen verzorgd op satellietzender TTRH. Een terugkerende gast was goede vriend en artiest Tom Waits. Zijn bijdragen waren vaak hilarisch, zoals een opsomming van joodse vloeken.