Nederland krijgt 2,7 miljard euro EU-geld terug

Dat is het gevolg van een correctie over het bedrag dat Nederland tussen 2014 en 2016 afdroeg aan de EU.

Minister van Financièn Jeroen Dijsselbloem.
Minister van Financièn Jeroen Dijsselbloem. Foto Bart Maat / ANP

Nederland krijgt vanaf 2017 2,7 miljard euro aan EU-gelden terug. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) geschreven in een brief aan de Kamer. Dat is het gevolg van een recent in werking getreden regeling: het Eigen Middelen Besluit (EMB).

Het EMB zorgt voor een correctie over het geld dat Nederland van 2014 tot en met 2016 heeft afgedragen aan Brussel. In eerstgenoemde jaar werd al een akkoord bereikt over de verminderde afdracht voor Nederland, maar pas in september hebben alle lidstaten dit geratificeerd. Daarmee trad het EMB in werking.

Ontwerpbegroting

De meevaller is al meegenomen in de conceptbegroting van 2017. Die moet binnenkort worden ingeleverd in Brussel. Nederland krijgt het geld niet terug, maar gaat tot 2020 structureel 900 miljoen euro minder betalen. De hoogte van het aan Europa af te dragen bedrag wordt berekend op basis van de omvang van het bbp, douanerechten en de btw.

Eerder deze week had Alex Brenninkmeijer, namens Nederland lid van de Europese Rekenkamer, al over de financiële meevaller gesproken. Andere landen, zoals Italië, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, moeten door de herberekening juist bijbetalen.