Nederland krijgt 2,7 miljard euro aan Europese contributie terug

Foto REMKO DE WAAL / ANP

Nederland krijgt volgend jaar eenmalig 2,7 miljard euro terug uit Brussel. In 2013 bedong premier Rutte dat Nederland minder hoeft af te dragen aan de EU-begroting. Structureel gaat om het om ongeveer een miljard euro per jaar.

Het besluitvormingsproces rondom deze nieuwe afdracht is nu pas afgerond. Wat Nederland de afgelopen drie jaar te veel betaalde, wordt daarom nu met terugwerkende kracht alsnog verrekend. In de nationale begroting hield Nederland hier al langer rekening mee.

De korting vloeit voort uit een nieuwe rekenmethode van nationale afdrachten. Ook voor Duitsland pakt dit goed uit, voor Frankrijk, Italië en België minder. Die landen krijgen naheffingen van respectievelijk 600, 900 en 500 miljoen euro.

In 2014 ontstond grote ophef in Nederland omdat het bij elkaar 1 miljard euro extra moest afdragen aan de EU-begroting. Dat kwam doordat de Nederlandse economie relatief harder was gegroeid dan verwacht. Vorig jaar kreeg Nederland van de EU een naheffing van 446 miljoen euro. Het kabinet had hiervoor al 612 miljoen euro gereserveerd. (NRC)

    • Stéphane Alonso