Mitterrands geheime liefdesbrieven zijn literaire sensatie in Frankrijk

Ruim 30 jaar had de getrouwde Franse president Mitterrand een geheime affaire met de bijna 30 jaar jongere Anne Pingeot. Zijn liefdesbrieven, nu in een boek gebundeld, ontroeren de Fransen.

Een foto uit 1993 met de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres (l) en Mitterrand. Foto AFP / Olivier Morin

„Ik zal van je blijven houden tot ik er niet meer ben” en „Oh, het verlangen naar je armen, naar je wezen, naar het vuur en de golven, naar de schreeuw die ons op de grens van een andere wereld doet belanden.”

Foto TR Beeld

Mitterrand en Anne Pingeot. Foto TR Beeld

De meer dan 1.200 liefdesbrieven van de voormalig Franse president François Mitterrand aan zijn bijna 30 jaar jongere geliefde Anne Pingeot, waar voorgaande regels uit komen, zijn vandaag, donderdag 13 oktober, als het boek Lettres à Anne, 1962 -1995 bij uitgeverij Gallimard verschenen.

De brieven vormen een literaire sensatie in Frankrijk. „Wie had gedacht er nog een dag zou komen dat Mitterrand onze harten zou beroeren?” schreef een commentator van de krant Les Echos over de man die nu ‘de laatste president-schrijver’ wordt genoemd. Maar vooral laten ze een prachtige romance zien, een liefde die duurde vanaf hun eerste strandwandeling in 1962 tot en met Mitterrands laatste brief aan Anne, op 22 september 1995, toen hij aan kanker leed en wist dat hij spoedig zou sterven. „Mijn geluk bestaat eruit dat ik aan jou denk en van je houd, jij bent het geluk van mijn leven geweest ”, waren zijn laatste geschreven woorden aan haar.

Vriend van de familie

Anne Pingeot was 19 toen ze Mitterrand ontmoette, dochter van gegoede familie en gefascineerd door de schone kunsten. Haar vader was bevriend met Mitterrand, met wie hij veel golfde. Beide families hadden een tweede huis in Les Landes, in de buurt van het strand.

Na hun ontmoeting schreef Mitterrand haar eerst aan als ‘vous’, u. Pas later ging hij haar tutoyeren. Hij begreep onmiddellijk dat ze de liefde van zijn leven was, schreef hij: „Toen ik je ontmoette wist ik meteen dat mij een lange reis te wachten stond. Waar ik ook ga, ik weet dat jij er altijd zal zijn. Voor mij zal de nacht nooit meer totaal zwart zijn.”

De linkse politicus Mitterrand (1916-1996 ), president van 1981-1995, heeft zijn affaire met Anne Pingeot altijd geheim gehouden. Toen hij haar in 1962 ontmoette was hij 46 en getrouwd met Danielle Mitterrand, met wie hij twee zoons had. Zij zijn nooit gescheiden. Als reden geldt dat dit zijn politieke loopbaan in gevaar had kunnen brengen. Al in de jaren 60 wilde Mitterrand president van Frankrijk worden. Danielle Mitterrand overleed vijf jaar geleden.

Met Anne Pingeot kreeg François Mitterrand in 1974 een dochter, Mazarine. Haar schreef hij kort na haar geboorte, op 7 januari 1975: „Anne is je moeder. Je zult merken dat we geen betere keuze hadden kunnen maken, jij en ik.” In zijn een na laatste brief aan Anne Pingeot, op 21 september 1995, schreef Mitterrand dat hij weliswaar door de kanker geen energie meer heeft, maar dat die ziekte verder niks wegneemt, ,,niet de gevoelens, de passie, de pijn, de hoop die me aan jou binden”. Hij zegt dat het belangrijk is er vrede mee te hebben dat het zo gelopen is, om op die manier „de zeldzame band te bewaren die ons verbindt”. Want: „Mijn liefste, ik schrijf deze brieven met een ware, grote liefde, een enorme behoefte aan jou.”

Liefde maakt blind

TR Beeld

Eén van de brieven van Mitterrand aan zijn maîtresse Anne. TR Beeld

Anne Pingeot werd conservator bij het Musée d’Orsay en voedde hun dochter alleen op. Gezegd wordt dat zij Mitterrand inspireerde tot de bouw van de beroemde glazen piramide voor het Louvre. Mitterrand bezocht hen regelmatig, Mazarine wist dat haar vader president van Frankrijk was. Op haar 13de, in 1987, schreef ze hem in een brief: „Wat een geluk dat een vader van mij houdt die president van de Republiek is. En ik ben de enige in Frankrijk die dat weet, en die hem zo kent.” Volgens haar was hij als „naïef, liefde maakt hem blind”.

De relatie tussen Anne Pingeot en François Mitterrand bleef geheim, tot in 1994 voor het eerst foto’s van de president en zijn minnares verschenen. In 1996 waren Anne en Mazarine opvallende verschijningen bij de begrafenis van Mitterrand. Anne Pingeot heeft ingestemd met publicatie van de brieven, die zij altijd bewaarde, als zij maar niet in de openbaarheid hoeft te treden.