Opinie

Maak een einde aan de onzinnige hondenbelasting!

Rotterdamse hondenbezitters betalen absurde bedragen, meent Pascal Lansink-Bastemeiijer

Schaf de hondenbelasting af. En het liefst zo snel mogelijk. Dat was de boodschap waarmee ik vorige maand achter de microfoon van de Rotterdamse raadszaal stond. In de dagen na het debat kwamen er veel positieve berichten binnen. Van het persoonlijke ‘mijn chihuahua Daisy plast altijd keurig in een bakje’ tot het meer stellige ‘een onzinnige belasting, dus afschaffen!’. Ik doe dan ook graag een poging om te verklaren waarom vele Rotterdamse hondenbezitters en -liefhebbers een einde willen aan deze onzinnige heffing.

Allereerst is het goed te weten dat de gemeente niet verplicht is hondenbelasting te heffen. Een gemeente mag dat zelf bepalen op basis van de Gemeentewet. Dat nog maar weinig gemeenten staan te springen om de belasting te heffen, blijkt uit het grote aantal van 131gemeenten dat er de afgelopen jaren mee gestopt is. Zelfs Amsterdam kent geen hondenbelasting meer. Een Amsterdammer betaalde in 2015 nog 103,18 euro voor een viervoeter. Nu is dat nul. En de Rotterdammer? Die betaalt voor een eerste hond gewoon 114 euro en voor elke volgende hond 180,50 euro. Absurde bedragen. En wat levert het de Rotterdam op? Circa 2,5 miljoen euro op een gemeentelijke begroting van meer dan 3,6 miljard euro. Nog geen korrel zand in de Sahara.

Niet alleen gemeenten keren de hondenbelasting de rug toe, ook vanuit de landelijke politiek klinkt meer en meer tegengeluid. Begin dit jaar gaf minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan dat hij het moeilijk te verklaren vindt dat de hondenbelasting nog steeds bestaat. Als de gemeentelijke belastingen worden herzien, is dat volgens hem een goed moment om te kijken of hondenbezitters nog belast moeten worden. Daarom is het aan de gemeente om niet af te wachten, maar juist vooruit te kijken en nu al te stoppen.

En dan nog iets: als ik met mijn sheltie Gijs en border collie Willem door het Kralingse Bos wandel, stuit ik regelmatig op een plak paardenpoep of zie ik in de buurt van de metrohalte een kat zijn behoefte doen. Is dat toevallig ook een van de redenen waarom veel Rotterdammers via een website als www.stopdehondenbelasting.nl hun onvrede uiten?

Pascal Lansink-Bastemeijer is burgerlid voor de VVD Rotterdam in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte.