Kerk

Kolossaal bedevaartsoord – vermomd als moskee – op Zuidas stukje dichterbij

Druk zal het wel worden, als Amsterdam naast de vele toeristen ook nog eens jaarlijks honderdduizenden pelgrims zal trekken als katholiek bedevaartsoord. Maar dat is nu toch een stapje dichterbij, aangezien de vooraanstaande architect Pi de Bruijn aan Stichting Lourdes aan de Amstel heeft toegezegd de grote basiliek voor Maria te willen ontwerpen.

Een gebedshuis aan de Amstel; Amsterdam een katholiek bedevaartsoord – het zal de meeste Amsterdammers vreemd in de oren klinken. Voor hen een kleine geschiedenis.

De Nederlandse Ida Peerdemans (1905-1996) uit de Rivierenbuurt zag tussen 1945 en 1959 de heilige Maria maar liefst 56 keer verschijnen. In eerste instantie werden de verschijningen met argwaan bekeken door de rooms-katholieke Kerk, maar in 2002 verklaarde bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem ze authentiek. Met die verklaring kon er een bedevaartsoord worden ingericht: een Lourdes aan de Amstel. Afgelopen mei sprak bisschop Punt zijn goedkeuring uit voor een basiliek.

De bedevaartskerk moet gaan lijken op de Aya Sofia: een moskee, maar voormalig kathedraal, in Istanbul, zegt Mathé Reijnierse van Stichting Lourdes aan de Amstel. Het gebouw – dat er erg Oosters zal uitzien – moet een afmeting van zo’n 70 bij 80 meter krijgen. Het terrein tegenover de RAI waar nu nog volkstuintjes liggen, of het terrein aan de andere kant van de A10, zijn mogelijke opties.

Maar zover is het nog niet. Want voor zo’n kolossaal gebedshuis is natuurlijk ook een gigantisch geldbedrag nodig – zo’n 100 miljoen euro in dit geval. Daar zullen vooral buitenlandse investeerders bij komen kijken, zegt Reijnierse. In de Filipijnen, Verenigde Staten en Duitsland is de Maria-devotie veel breder verspreid dan in Nederland. Nu zijn er eerst fondsen nodig zodat architect De Bruijn kan beginnen met ontwerpen. Volgens Reijnierse is de kans erg groot dat de kerk – vermomd als moskee – er komt. „Ik zie geen enkel obstakel.”