Jemen

VS vuren kruisraketten af

Foto AFP

De VS hebben voor het eerst kruisraketten afgevuurd op doelen van de shi’itische Houthi-rebellen in Jemen. Het was een vergelding voor het feit dat voor de tweede keer in vier dagen een VS-oorlogsschip voor de Jemenitische kust was beschoten met raketten vanuit Houthi-gebied. „Deze beperkte zelfverdedigingsaanvallen zijn uitgevoerd om onze mensen, schepen en vrijheid van navigatie te beschermen”, aldus het Pentagon. Volgens de Amerikanen zijn drie radarinstallaties van de Houthi’s geraakt. De Houthi’s ontkennen VS-schepen te hebben beschoten. De beschietingen begonnen nadat de Saoedische coalitie dit weekend een rouwbijeenkomst bombardeerde, waarbij 140 mensen omkwamen. Het incident leidde tot kritiek in de VS, dat de Saoedische coalitie steunt met wapens en inlichtingen. Uit Amerikaanse regeringsdocumenten bleek dat advocaten vrezen dat de VS medeverantwoordelijk worden gehouden voor oorlogsmisdaden in Jemen. (AP, BBC)