Jaber al-Bakr

Zelfmoord Syrische terreurverdachte in cel in Leipzig brengt Duitsland in verlegenheid

Foto Reuters

Duitse autoriteiten zijn in verlegenheid gebracht doordat een terreurverdachte die deze week was opgepakt, woensdagavond in zijn cel in Leipzig zelfmoord heeft gepleegd. Zijn advocaat spreekt van „een justitieel schandaal”. Jaber al-Bakr (22), vluchteling uit Syrië, had voorbereidingen getroffen voor een grote aanslag, waarschijnlijk nog deze week en op een vliegveld. Na zijn aanhouding zondagnacht was hij in hongerstaking gegaan en werd hij extra in de gaten gehouden. In zijn cel had hij woensdag een lamp vernield en gerommeld met een stopcontact omdat hij niet permanent geobserveerd wilde worden. Volgens zijn advocaat zou de man continu gecontroleerd worden. Maar de gevangenisautoriteiten waren tot de conclusie gekomen dat er geen zelfmoordgevaar was. Een kwartier na de laatste controle werd op 2015 uur ontdekt dat hij zich had opgehangen. (NRC)