Jaber al-Bakr (22)

Zelfmoord van Syrische terreurverdachte in cel Leipzig pijnlijk voor Duitsland

Duitse autoriteiten zijn ernstig in verlegenheid gebracht doordat een terreurverdachte die deze week was opgepakt, woensdagavond in zijn cel in Leipzig zelfmoord heeft gepleegd. Zijn advocaat spreekt van „een justitieel schandaal”. Jaber al-Bakr (22), vluchteling uit Syrië, had voorbereidingen getroffen voor een grote aanslag, deze op een vliegveld.

Extra pijnlijk voor Duitsland is dat in deze zaak al van alles was mis gegaan. Toen een speciale eenheid de man zaterdagochtend vroeg in zijn appartement in Chemnitz wilde aanhouden, wist hij te ontkomen. Een klopjacht van de politie leverde niets op. Pas in de nacht van zondag op maandag kon hij worden aangehouden, dankzij drie landgenoten, ook vluchtelingen, die hem in Leipzig onderdak hadden geboden en hem vervolgens hadden overmeesterd om hem aan de politie over te dragen.

In het appartement werd 1,5 kilo van het explosieve TATP (acetonperoxide) aangetroffen. Hij zou de landgenoten die hem bij de politie aangaven ervan hebben beschuldigd dat ze op de hoogte waren van de aanslag die hij had willen plegen.

De kritiek op de autoriteiten barstte meteen los toen woensdagavond laat bekend werd dat al-Bakr zich in zijn cel had opgehangen. Sinds zijn aanhouding was de man in hongerstaking, en werd hij extra in de gaten gehouden. In zijn cel had hij woensdag een lamp vernield en gerommeld met een stopcontact omdat hij niet permanent geobserveerd wilde worden. Zijn advocaat zegt dat hem verzekerd was dat de man juist nu continu in de gaten gehouden zou worden, in verband met het gevaar dat hij zelfmoord zou plegen.

Volgens de autoriteiten waren de gevangenisautoriteiten tot de conclusie gekomen dat er geen zelfmoordgevaar was. Een kwartier na de laatste controle werd om 20.15 uur ontdekt dat hij zich had opgehangen.

„Dit had niet mogen gebeuren”, zei Sebastian Gemkow, de Saksische minister van Justitie (CDU) donderdag op een persconferentie. Ook anderen beklaagden zich erover dat dit uitgerekend kon gebeuren in de oostelijke deelstaat, die ook veel problemen had met aanvallen op asielzoekerscentra en confrontaties tussen asielzoekers en extreem-rechtse groepen.