Jaar van de Blauwe Wijn

Foto’s Arjan Benning, Productie en styling Polina Gladkova

Dit jaar heb ik mij voor de zevende keer beziggehouden met het proeven en schrijven voor mijn nieuwe wijnkoopgids De Grote Hamersma.

Was er sprake van een seven year itch? In elk geval niet wat de hoeveelheid inzendingen betreft. Net als vorig jaar waren er weer méér. En dat terwijl we in Nederland juist niet meer wijnen zijn gaan drinken. Betere, dat wel.

De Grote Hamersma bracht mij door het hele land. Bij kleine proeverijen van bio-importeurs. En naar industrieterreinen om in de enorme zalen van high tech distributiecentra supermarkt-assortimenten door te proeven.

Behalve een dik boek (met 3.300 wijnen) leverde dat weer een aardig overzicht op van wat er in ons land op het gebied van wijn drinken gaande is.

In elk geval is er nog sprake van een hoop wijnen met vruchtensmaak, budgetprosecco’s, halfzoete liters wit, rood en rosé, sangria en pakken met ‘wijnproduct’. Zonder snobistisch te willen overkomen: die voldoen niet aan de kwaliteitseisen. Ik heb een schuurtje volstaan met De Grote Hamersma-winkeldochters.

Ook bleek 2016 het jaar van de Blauwe Wijn. Daarvan kreeg ik er aardig wat van toegestuurd om er na proeven achter te komen dat er één ding klopte: de marketing. in Ekdom in de Ochtend mocht ik mijn mening ventileren. Nadat de presentator eerst het Smurfenlied had gedraaid, zei ik dat het mij te ver ging om blauwe wijn – vanwege de visuele gelijkenis – te vergelijken met ruitenwisservloeistof. Maar lekker was het niet.

Zoals eerder genoteerd in deze bijlage wordt ruim driekwart van alle wijn voor thuisverbruik in de supermarkt gekocht. En daarvan is de gemiddelde kwaliteit goed te noemen. We tonen meer belangstelling voor wijnen van onalledaagse druiven en uit minder bekende landen of regio’s. We zijn meer mousserend gaan drinken. Ook constateerde ik een flinke groei van wijnen van onbesproken komaf. Het aantal bio-, biologisch-dynamische- en natuurwijnen steeg fiks.

Een voorproefje van dat alles vindt u in dit gidsje. Dan kunt u vast een beetje proefdraaien voor het grote werk.