In twee dagen 145 doden bij bombardementen in Aleppo

Het Syrisch regime heeft ten dele ingestemd met een VN-plan voor humanitaire hulp, maar niet voor de 275.000 inwoners in het belegerde Oost-Aleppo.

Markt in oost-Aleppo na bomaanslag op 12 oktober.
Markt in oost-Aleppo na bomaanslag op 12 oktober. Foto: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Na enkele rustige dagen zijn bij bombardementen op Oost-Aleppo dinsdag en woensdag ten minste 145 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van een gesprek met de vrijwilligersorganisatie Syria Civil Defence, ook wel bekend als de Witte Helmen. Ammar al Selmo, hoofd van de organisatie, sprak vanuit Aleppo over “zeer hevige” bombardementen.

Het oosten van Aleppo is in handen van rebellen die strijden tegen president Assad. Met steun van Rusland voerde het Syrische regime in september de bombardementen op de stad op.

Lees ook: Levens redden uit het puin van Syrië

Bombardement op drukke markt

Woensdagnacht zijn volgens de Syrische oppositie ook meer dan tien aanvallen uitgevoerd op het noorden van de stad Aleppo, meldt persbureau AP. Woensdag vielen bij een bombardement op een drukke markt in Oost-Aleppo volgens de Syrian Civil Defence vijftien doden.

Lees ook: Satellietbeelden VN tonen verwoesting Aleppo

Volgens de Britse organisatie Observatorium voor Mensenrechten hebben gevechtsvliegtuigen van het leger ook weer doelen van opstandelingen ten oosten van de stad Damascus onder vuur genomen.

Noodhulp voor grote delen van Syrië; niet voor Oost-Aleppo

Op donderdag werd verder bekend dat het Syrische regime ten dele akkoord is gegaan met een VN-plan voor de maand oktober van noodhulp aan getroffen gebieden in Syrië. Dat meldt persbureau Reuters. Damascus heeft het groene licht gegeven voor 25 van de 29 moeilijk toegankelijke gebieden.

Er komen geen hulpgoederen voor de naar schatting 275.000 inwoners die gevangenen zitten in het omsingelde Oost-Aleppo. Ook mag de VN geen noodhulp leveren voor het gebied rondom hoofdstad Damascus. De VN hebben in de afgelopen weken geprobeerd om gewonden en chronisch zieken uit het oosten van Aleppo te evacueren, maar daar is een wapenstilstand voor nodig. Zo laat Ramzy Ezzeldin Ramzy, VN vice-gezant voor Syrië weten.

“In Oost-Aleppo zijn er weinig medische voorzieningen om ernstig gewonden te helpen, daarom werken we aan plan om ze te evacueren. Er zijn meer dan 200 gewonden in een kritieke toestand en ik begreep ook dat ongeveer 400 kinderen dringend medische zorg nodig hebben”.

Uit eerder onderzoek van de Britse krant The Guardian bleek dat de VN noodgedwongen tientallen miljoenen betalen en bedrijven en organisaties, gelieerd aan president Assad, om hun werk in Syrië te kunnen uitvoeren.

Lees ook: VN betalen tientallen miljoenen aan Syrisch regime