Het Vondelpark is dus géén openbaar sportpark

Bootcamp

Sporten in het Vondelpark gebeurt volop. Maar commerciële bedrijven die halve velden confisqueren? „Dan huur je maar een zaaltje.”

‘High intensity Interval Training’ in het
‘High intensity Interval Training’ in het Foto Mats van Soolingen/HH

In het Amsterdamse Vondelpark werken zes vrouwen zich al sportend in het zweet. Ze springen op betonblokken en heffen met gewichten. Ze doen pushups en springen touwtje. Vanaf de zijlijn houden Louis Stam en Sander Haarlem van Boostcamp Amsterdam (‘Sporten in het hartje van Amsterdam’) hun bewegingen nauwlettend in de gaten. Kosten voor deze les: 50 euro voor de hele groep.

Maar als het aan de VVD ligt wordt dat binnenkort een halt toegeroepen, die „vercommercialisering van het Vondelpark”.

De discussie laaide op na een filmpje op internet. Een personal trainer gaf zijn clientèle les in het Vondelpark. Hij had de inboedel van het gymhok meegenomen: acht trampolines. Verder: een ghettoblaster. En een reuze-spandoek. De sessie werd gefilmd. Dat alles zorgde voor ergernis onder veel Amsterdammers.

„Maar mag ook gewoon niet”, zegt Paul Slettenhaar, VVD, lid van het dagelijks bestuur in Zuid. „Je kunt niet een publieke ruimte afbakenen voor commercieel gewin.” Zijn punt: het Vondelpark is een publiek domein en het is niet toegestaan om daar betaalde sportlessen te geven. „Dan huur je maar een zaaltje.”

Tuurlijk mag er gesport worden in Nederlands bekendste park. Graag zelfs. Voor slijtage aan de grasvelden is Slettenhaar helemaal niet bang. Er wordt dagelijks gevoetbald in het park, zegt hij, „die velden kunnen echt wel wat hebben”.

Wel een probleem: de toenemende drukte in het Vondelpark. In 6, 7 jaar is de drukte er enorm toegenomen, volgens Slettenhaar. Er was barbecue-overlast. Vechtpartijen. En nu zijn er dus sportgroepen die zich de ruimte in het park toe-eigenen, zegt Slettenhaar. Het Vondelpark als één groot bootcamp, ja doei.

Eén van de hotspots: het pierebadje – in de zomer gevuld met kinderen, maar ook al zeven jaar, zeven dagen per week, 200 à 250 vaste klanten, de vaste plek – want: hondenpoep vrij – van Louis Stam en Sander Haarlem.

En juist over die plek krijgt de VVD politicus veel klachten.

Slettenhaar: „Ouders vinden het vervelend dat op luide muziek kickbockstraining wordt gegeven.” Stam: „Onze muziek staat nooit hard.”

Slettenhaar: „Dat trappen en slaan maakt kinderen bang.” Stam: „De meeste kinderen vinden het leuk en doen het na.”

Eerlijk is eerlijk: er zijn genoeg sportende groepjes die geen rekening houden met de kinderen bij het pierebadje, erkent Stam. Om aan de kinderen tegemoet te komen organiseerde het tweetal kinderyoga. „Dat ging best lekker.” En zodra hun vaste plek te druk wordt, gaan ze ergens anders sporten.

Bij het pierebadje heeft elke groep zijn eigen stek, zegt Stam, en hij wijst naar een bokser twintig meter verderop. Doffe klappen klinken. „Hij staat daar altijd.”

Als het aan Slettenhaar ligt niet lang meer. Ook D66’er Reinier van Dantzig sluit zich daarbij aan. Op Twitter: „Zo snel mogelijk handhaven & sportaanbieder vertellen dat hij veld moet huren.” Vanaf deze week zullen de handhavers de sporters aanspreken, zegt Slettenhaar. Stam maakt zich weinig zorgen: „In het begin willen de handhavers zich meestal een beetje laten gelden. Daarna trekken ze bij.”