Guterres officieel benoemd als secretaris-generaal VN

Na de Veiligheidsraad stemt nu ook de Algemene Vergadering in met de opvolger van Ban Ki-moon.

Antonio Guterres bij de VN in New York.
Antonio Guterres bij de VN in New York. Foto Lucas Jackson / Reuters

De laatste formele stap in het proces om tot een opvolger voor Ban Ki-moon te komen is gezet. Na de Veiligheidsraad vorige week heeft nu ook de Algemene Vergadering ingestemd met de Portugees António Guterres als nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De Portugees werd tijdens de vergadering met applaus begroet door de 193 lidstaten van de VN, waarna zijn benoeming officieel was. Hij zal per 1 januari in functie zijn, als de termijn van Ban Ki-moon afloopt.

Guterres heeft al een verleden bij de VN. Hij was tot en met 2015 tien jaar lang Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Daarvoor was hij zeven jaar premier van Portugal.

Lees ook: Vluchtelingenman Guterres krijgt hoogste post VN

Hij zal aantreden in een lastig tijdperk in de VN-historie, schreef onze redacteur Michel Kerres eerder:

“De VN liggen onder vuur omdat ze geen rol van betekenis kunnen spelen in Syrië, ondanks de inzet van veel hulpverleners en diplomaten. Het Midden-Oosten is een aaneenschakeling van brandhaarden; Europa is bang voor vluchtelingen, jihadisten en in de ban van een nieuw nationalisme. De traditionele grootmachten werken tegenwoordig eerder tegen elkaar dan met elkaar. Andere belangrijke landen – Saoedi-Arabië bijvoorbeeld – doen niet van harte mee. De VN staan te boek als duur, log en inefficiënt: een onbescheiden groot takenpakket in het verleden leidde tot teleurstelling, cynisme en een zweem van vergane glorie.”

Dat Guterres de positie heeft gekregen, was niet geheel verwacht. Veel VN-leden hadden de voorkeur voor een vrouw uit Oost-Europa, aangezien dat deel van de wereld nooit eerder een secretaris-generaal leverde en de functie altijd door een man bekleed is.