goederentransport

Belang van doorvoer voor Nederland is verdubbeld

De doorvoer van goederen wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. De bijdrage hiervan aan het bruto binnenlands product is in twee decennia bijna verdubbeld, van 2 naar 3,8 procent. Dat heeft het CBS donderdag gemeld. Bij wederuitvoer gaat het om buitenlandse goederen die na import vrijwel onbewerkt worden geëxporteerd, zoals machines en chemische producten. Nederland verdient hieraan bij onder meer het verhandelen, verpakken, opslaan en vervoeren ervan. Vorig jaar werd voor 230 miljard euro doorgevoerd. Nederland hield daar 26 miljard euro aan over. De wederuitvoer is de export van ‘echte’ Nederlandse producten inmiddels voorbijgestreefd. De waarde daarvan bedroeg vorig jaar iets minder dan 200 miljard euro. (ANP)