Gezocht: veranderaar met voetbalhart

Voetbalbond

De KNVB wil de relatie met de clubs herstellen. Een bestuurlijk zwaargewicht moet de bond de weg wijzen.

Een bestuurlijk „zwaargewicht” en een „veranderaar” met een „voetbalhart” die de KNVB gedurende een klein jaar kan omvormen tot een organisatie die beter communiceert met de achterban – lees: de profclubs. Dat is kort gezegd het profiel van de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen die de voetbalbond zoekt om de relatie met de clubs te verbeteren na de recente bestuurscrisis. De nieuwe man of vrouw moet de basis leggen voor de „transitie” van de KNVB en herstel van het vertrouwen.

Dat zei Jean Paul Decossaux, commercieel directeur van de KNVB die tijdelijk de betaaldvoetbalafdeling leidt, na de buitengewone algemene vergadering betaald voetbal donderdag in Zeist.

De voetbalbond belandde afgelopen anderhalve maand in een bestuurlijke crisis. Door een vertrouwensbreuk met de clubs stapten vier van de vijf commissarissen op en kwam de top van de betaaldvoetbalsectie in een vacuüm terecht.

De clubs voelden zich onder meer gepasseerd bij de snelle voordracht van operationeel directeur Gijs de Jong als opvolger van de vertrokken directeur betaald voetbal, Bert van Oostveen. De benoeming werd na de harde kritiek opgeschort.

De clubs hadden het gevoel dat ze niet betrokken werden bij belangrijke besluiten ten aanzien van directieposten en voetbaltechnische zaken. Decossaux: „Er was de perceptie dat het in de achterkamertjes werd bedacht. Daar willen we mee afrekenen.”

In de vergadering werden de clubs het snel eens over de route om uit de impasse te komen. „Wij waren in 59 minuten en 43 seconden klaar”, zegt Decossaux. Vlak voor de vergadering stapte Henk Kivits, commissaris namens de eredivisieclubs, op omdat hij zich te weinig gesteund voelde door zijn achterban.

Profclubs kunnen tot en met maandag met kandidaten komen voor het voorzitterschap van de raad van commissarissen – die functie is vacant nadat een maand geleden Johan Lokhorst opstapte. Vervolgens gaat een selectiecommissie met de namen aan de slag. Die commissie bestaat uit Arie van Eijden (Almere City), Wim Biesterveld (FC Volendam), Jeroen Slop (Ajax) en Luuc Eisenga (sc Heerenveen). De eredivisie en eerste divisie dragen elk een commissaris voor de overige twee rvc-posten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe voorzitter voor maximaal een jaar wordt aangesteld en leiding geeft aan een raad die voorlopig uit drie commissarissen bestaat – op termijn worden het er weer vijf. In die periode zal de rvc-voorzitter zich bezighouden met aanstelling van een nieuwe directeur betaald voetbal en een „breed” onderzoek naar de bestuurlijke verhoudingen bij de bond. Daarbij gaat het om de relatie tussen betaald en amateurvoetbal en de rol van de bondsvoorzitter – nu Michael van Praag.

De Jong wordt door Decossaux nog altijd gezien als een serieuze kandidaat voor de functie directeur betaald voetbal. „Hij vindt zichzelf er nog steeds heel goed voor. En veel anderen vinden dat ook.”