Gay-activisme hand in hand met countrymuziek

“These C*cksucking Tears”: Een kort ontroerend portret van de eerste gay countryzanger uit de muziekgeschiedenis.

Still van Patrick Haggerty uit "These C*cksucking Tears"

Sing the truth“. Patrick Haggerty (72) is opgegroeid in een groot traditioneel gezin op het platteland van Washington. Op jonge leeftijd drukte zijn vader hem al op het hart dat hij zich nooit moet verstoppen voor wie hij is. Met trouw te blijven aan wie hij is, haalt hij het beste in zichzelf naar boven. Met dit vaderlijk advies omarmde hij zijn voorliefde voor countrymuziek én mannen en werd hij de eerste gay countryzanger uit de muziekgeschiedenis.

In de korte documentaire “These C*cksucking Tears” (reg. Dan Taberski) blikt Haggerty terug op zijn leven als muzikant en activist. Door middel van countrymuziek en politiek wist hij een stem te geven aan zijn eigen homoseksualiteit en aan die van anderen. De film gaat niet zozeer over het vinden van jezelf, maar over het vieren van wat jou anders maakt dan anderen. De titel verklapt het dubbelzinnige karakter van protagonist Haggerty. Grofgebekt, maar met een hartje van goud en een aardig greintje zelfspot.

Countrymuziek is voornamelijk populair in de zuiderlijke staten van de VS. Die staan nou niet per se bekend als bijzonder liberaal en ruimdenkend als het gaat om onderwerpen als homoseksualiteit. Dit weerhield Haggerty echter niet van zijn verhaal te doen in de vorm van zijn meest geliefde muziekgenre.

Het album “Lavender Country” (1972) kent tot op de dag van vandaag een cult-status. Twee jaar geleden beoordeelde het online muziektijdschrift Pitchfork het album met een 8.6. Niet alleen vanwege Haggerty’s status als eerste gay countryzanger uit de muziekgeschiedenis. Met zijn nummers praat hij openlijk over uit de kast komen en bespreekt hij het probleem van intimiteit binnen de gaycommunity. Naar eigen zeggen was het voor hem nooit een probleem om seks te hebben met andere mannen, het opbouwen van betekenisvolle relaties daarentegen bleek toch vaak moeilijk.

De film toont bondig en op lichtvoetige wijze een portret van iemand die de strijd aangaat voor zijn idealen, gewapend met zijn eigen kwetsbaarheid. Denk aan anekdotes over seks met andere mannen of hoe hij tegenwoordig voor dertig dollar regelmatig optreedt in bejaardentehuizen. Hoe hij zich inzet voor zijn overtuigingen maakt hem niet uit - zolang hij het maar blijft doen.

“These C*cksucking Tears” werd eerder dit jaar beloond met juryprijzen in onder andere Seattle, Los Angeles en Austin. Vanaf donderdag is de film volledig te zien op de website van Vimeo.

Lees meer over hoe muziek wordt ingezet als wapen.