Europese president Tusk: het wordt een harde Brexit of geen Brexit

Foto AP

Europees ‘president’ Donald Tusk heeft een amicale scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk donderdag uitgesloten. „Het is zinloos om te speculeren over een softe Brexit”, zei de Pool. „Het enige echte alternatief voor een harde Brexit is géén Brexit.”

Het is voor het eerst dat de voorzitter van de Europese Raad, het gremium van EU-leiders, zich zo hard uitlaat over de aanstaande onderhandelingen met de Britten. Tusk veegde ook de vloer aan met de Britse buitenlandminister Boris Johnson, die campagne voor Brexit voerde met het betoog dat de voordelen van de EU waarschijnlijk wel behouden kunnen worden. „Pure illusie”, noemde Tusk dat op een conferentie in Brussel. „Er zullen geen taartjes op tafel staan, alleen zout en azijn.”

Volgens Tusk is toegang tot de Europese interne markt niet mogelijk zonder de „onvoorwaardelijke” acceptatie van fundamentele EU-principes, zoals het vrije verkeer van personen. „Er zullen op dit vlak geen compromissen zijn.” Volgens de Pool worden de onderhandelingen zo hard en de prijs voor Brexit zo hoog dat hij niet uitsluit dat de Britten op hun schreden terugkeren. „Ook al gelooft vandaag de dag bijna niemand in die mogelijkheid.”

De Britse premier Theresa May zei recent dat ze uiterlijk in april volgend jaar de scheiding formeel in gang wil zetten. Dat moet door artikel 50 uit het EU-verdrag in te roepen. Volgens Tusk is er ook daarna nog een weg terug. „Als er een kans is om dit negatieve proces in de toekomst om te keren, zullen daar volop voorstanders voor te vinden zijn – daar twijfel ik niet aan.” Volgens Tusk is geen enkele EU-leider blij met de uitkomst van het referendum.