EU-begroting

Nederland krijgt 2,7 miljard euro aan Europese contributie terug

Foto REMKO DE WAAL / ANP

Nederland krijgt volgend jaar eenmalig 2,7 miljard euro terug uit Brussel. In 2013 bedong premier Rutte dat Nederland minder hoeft af te dragen aan de EU-begroting. Structureel gaat om het om ongeveer 1 miljard euro per jaar.

Wat Nederland de afgelopen drie jaar te veel heeft betaald, wordt nu met terugwerkende kracht verrekend. In de begroting hield Nederland hier al rekening mee.

De korting vloeit voort uit een nieuwe rekenmethode van nationale afdrachten. Voor Duitsland pakt die ook goed uit, voor Frankrijk, Italië en België minder. Die landen krijgen naheffingen van respectievelijk 600, 900 en 500 miljoen euro.

In 2014 ontstond grote ophef in Nederland omdat het 1 miljard euro extra moest afdragen aan de EU-begroting doordat de Nederlandse economie harder was gegroeid dan verwacht. Vorig jaar kreeg Nederland een naheffing van 446 miljoen euro. Het kabinet had hiervoor al 612 miljoen euro gereserveerd. (NRC)