Eerste ziekenhuis publiceert tarieven voor alle behandelingen

Medische behandelingen

IJsselmeerziekenhuizen maakt als eerste bekend hoeveel operaties kosten. Het is diens „maatschappelijke opdracht” om zijn doelmatigheid te tonen.

Foto Koen Suyk/ANP

Voor het eerst heeft een ziekenhuis besloten al zijn tarieven voor medische behandelingen openbaar te maken. De IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, maakt vandaag alle tarieven bekend die met vijf inkoopcombinaties van zorgverzekeraars zijn afgesproken. Het gaat om de prijzen van vierduizend medische behandelingen.

Bestuursvoorzitter Willem de Boer van IJsselmeerziekenhuizen (MC Groep, 100 miljoen euro omzet, 800 arbeidsplaatsen) noemt het een „maatschappelijke opdracht” om als ziekenhuis te tonen hoe doelmatig en dus ook hoe duur je bent.

Er bestaat groeiende maatschappelijke druk op organisaties in de zorg om de tarieven voor medische behandelingen bekend te maken. Die worden geheim gehouden vanuit concurrentie-overwegingen. Zorgverzekeraars zijn ook bang dat er misverstanden ontstaan als zij alle afgesproken prijzen openbaren.

Voor patiënten is de informatie van belang, omdat ze via hun eigen risico minimaal de eerste 385 euro en maximaal 885 euro van hun ziekenhuisrekening zelf betalen. Wie voor eenvoudige en planbare ingrepen naar een ziekenhuis gaat, kan nu vooraf echter geen tarieven vergelijken.

In augustus was CZ de eerste zorgverzekeraar van Nederland die bekendmaakte welke tarieven zijn afgesproken met ziekenhuizen voor behandelingen tot 885 euro, het maximale eigen risico per persoon per jaar. Volgens De Boer behoort zijn ziekenhuis tot de vijf goedkoopste ziekenhuizen van Nederland als het vergeleken wordt met de tarieven van andere ziekenhuizen die CZ bekendmaakte. „Veel ziekenhuizen zitten 15 procent of meer boven ons. Dat verschil vinden wij groot.”

Lees hier over CZ: CZ maakt prijzen ziekenhuistarieven openbaar

Minister Schippers riep eerder deze week ook de andere zorgverzekeraars op hun tarieven te publiceren. De Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder die gezonde concurrentie bewaakt, deed dit beroep ook al op verzekeraars.

Volgens De Boer zijn de tarieven slechts één onderdeel van verbetering van de informatie in de zorg. Ook over kwaliteit van medische behandelingen en behandelingsverschillen tussen ziekenhuizen moet meer openbaarheid komen, vindt hij. De Boer noemt het wel een nadeel dat het bekostigingssysteem, met aparte tarieven voor behandeltrajecten met unieke codes, moeilijk is uit te leggen. „Wij publiceren onze prijslijsten nu op onze website. De volgende stap is om die gegevens ook voor het grote publiek toegankelijk te maken.”

De tarieven die IJsselmeerziekenhuizen bekendmaakt gaan over 2016. Dat konden zij niet eerder doen omdat er pas onlangs overeenstemming over is bereikt met de zorgverzekeraars.

VGZ en Zilveren Kruis bestuderen nog hoe zij hun verzekerden gaan informeren over de tarieven die ze met ziekenhuizen afspreken. Uit onderzoek van NRC blijkt dat die veelal niet op kostprijs zijn gebaseerd en dat ziekenhuizen hun tarieven soms zelf mogen bepalen. Voor verzekeraars is het belangrijkste dat zij de ziekenhuizen een jaarlijks budget geven. Tegen welke tarieven dat gebeurt, vinden zij minder relevant.

    • Jeroen Wester