documentaire

De man die de wereld wilde veranderen NPO 2, 23.00-0.05u.

„De impact van zijn plannen rondom de Kilimanjaro waren vergelijkbaar met de Deltawerken bij ons.” Zo wordt in deze documentaire het werk van visionair Peter Westerveld samengevat. Om de toenemende droogte het hoofd te kunnen, bedacht hij dat je geulen moet graven om regenwater vast te houden – zodat er meer groen komt. Waar meer groen is, verdampt er minder.

Het is een even simpel als briljant idee, maar wie de wereld wil vergroenen, heeft geld nodig. En daar gaat het mis. Waar een team van pr-mensen onder de naam JustDiggit geld bij elkaar verzamelt, door BN’ers in reclamespotjes om geld te laten vragen, wil Westerveld al dat gedoe niet. Hij gelooft niet in ‘bedelgeld’, de plannen spreken al voor zich.

Behalve een mooie documentaire over Westervelds ideeën, biedt De man die de wereld wilde veranderen ook een goed inkijkje in een wereld waarin een briljant idee alleen niet meer genoeg is. Ondertussen zijn ze in Kenia overtuigd van het belang van die geulen, maar zitten ze met de gebakken peren: de projecten zijn na ruzie stopgezet en de graafmachines verroesten op het veld.