Detailhandel

Action opent in een steeds hoger tempo nieuwe winkels, vooral in Frankrijk en Duitsland

Nederland telt 350 Action-filialen.
Nederland telt 350 Action-filialen. Foto ANP

Action verwacht dit jaar meer winkels te openen dan vorig jaar. Toen waren dat er 141. De budgetwinkelketen telt sinds de oprichting in 1993 ruim 750 winkels in zes landen en ontwikkelt zich naar eigen zeggen „van een typisch Nederlands bedrijf tot een Europese discounter”.

Donderdag heeft Action zijn 100ste winkel in Duitsland geopend en volgende week opent de 200ste winkel in Frankrijk. Topman Sander van der Laan zei eerder dit jaar in NRC dat Frankrijk en Duitsland het grootste groeipotentieel hebben, aangezien de Nederlandse markt met circa 350 Actions al behoorlijk verzadigd is. Sinds 2009 is Action actief op de Duitse markt, in 2012 volgde Frankrijk. Begin dit jaar heeft Action het eerste Franse distributiecentrum in gebruik genomen. Dat wordt nu uitgebreid en er komt nog een nieuw distributiecentrum in de buurt van Toulouse. Het eerste distributiecentrum in Duitsland wordt momenteel gebouwd en zal naar verwachting in het voorjaar klaar zijn.

Action, eigendom van de Britse investeringsmaatschappij 3i, groeit razendsnel: de afgelopen drie jaar verdubbelde de omzet. In 2015 bedroeg de omzet 2 miljard euro. Nettowinst maakte het bedrijf niet bekend, het bedrijfsresultaat bedroeg 226 miljoen euro.