De Kleine Hamersma: De 100 beste supermarktwijnen

De Kleine Hamersma Speciaal voor NRC selecteerde Harold Hamersma de 100 beste supermarktwijnen. Kies je favoriete supermarkt, zoek op trefwoord of filter op kleur en sorteer naar prijs en beoordeling.

Sorteer op:

 • 9.00

  Château Coulon 2015, ‘Ombres et Lumières’, Corbières, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Coulon. Corbières-kampioen. In elk geval op dit prijsniveau. Vol donkere cassis, zwartpaarse bramen, de donkerte van zwarte olijven en dito peper. Ruig binnen de dranghekken. Blijft goed, is biologisch en kost weinig.

  Albert Heijn5.99

 • 9.00

  Rawson’s Retreat 2015, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australië

  Rood

  Trek je lekker terug met Rawson’s Retreat. Blijft een heerlijke Cabernet Sauvignon. Luxe. Beschaafd. Muntig. Zwarte bessen. In alles het tegenovergestelde van al die Australische jam die in een wijnfles de wereld in wordt gestuurd.

  Albert Heijn8.29

 • 9.00

  Marques de Casa Concha 2014, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chili

  Rood

  Grote wijn van Concha y Toro. Afkomstig van de wijngaarden in Puento Alto, de hooggelegen gebieden in Maipo. Daar komt veel Cabernet-niet vandaan. Wijnmaker Marcelo Papa heeft het hogerop gezocht en is de vader van deze geslaagde uitvoering. Cassis, braam, er is ruimte voor pruim, milde zuren en gesoigneerde specerij.

  Albert Heijn14.99

 • 8.50

  Frontera 2015, Cabernet Sauvignon Carmenère, Valle Central, Chili

  Rood

  Carmenère heeft in Chili vaak toch wat extra’s te bieden. Uitstapjes naar donker fruit, pruim en cassis. En wat later, gedurende de afdronk, ook nog aanwezig voor dit geld: een kennismaking met bittere chocolade en espressobitters. Frontera kent geen grenzen.

  Albert Heijn3.99

 • 8.50

  Sibaris 2014, Cabernet Sauvignon ‘Gran Reserva’, Maipo Valley, Chili

  Rood

  Sibaris. Het luxe maar betaalbare wijnen project van de familie Undurraga. Goede Pinot Noir. En ook een sappige Cabernet. Naam is een verwijzing naar een stad in Italië (thans Sibari). Volgens overleveringen leefden de bewoners er lustig op los. Kortom, niks veranderd. Volgens Undurraga past ‘dat weelderige gevoel bij deze rode’. Valt in de categorie ‘een wijn moet toch een naam hebben’.

  Albert Heijn8.99

 • 8.50

  La Motte 2014, Millennium, Franschhoek, Zuid-Afrika

  Rood

  Eigenwijze blend. Cabernet franc trakteert op donker fruit, met een gebrande-paprika zoetje en een lekkere Loire-bite. Merlot houdt zich bezig met het pruimengedeelte en de cacao-inzet. Malbec doet in rood zoet. En petit verdot de paars-zweem.

  Albert Heijn9.99

 • 8.25

  Gabriel Meffre 2014, ‘Saint-Barthélémy’, Vacqueyras, Frankrijk

  Rood

  Het gulle van grenache. Het pepertje van syrah. En mourvèdre laat ook nog een poepie ruiken: stallucht. Zacht en vlezig rood fruit. Een pruim. Wat framboos en kers in een olijk mandje. Een aanpalende rozenbottel. Mild en zonnig.

  Albert Heijn9.99

 • 8.00

  AH Excellent Selectie 2011, Viña Lorea Crianza, Rioja, Spanje

  Rood

  De Spaanse keuze voor de AH Excellent Selectie. Tot ons gekomen uit de kelders van Cune, betrouwbare bodega. Keurige crianza. Vanille, kersen, tannines beteugeld. Soepel en zwierig.

  Albert Heijn6.99

 • 8.50

  Divino Nordheim 2015, Silvaner trocken, Franken, Duitsland

  Wit

  Lastpak voor het wijnrekje: zit in een Bocksbeutel. Meteen rechtop in de ijskast zetten en rap soldaat maken. Er zit namelijk lekkere wijn in. Voor dit geld een appelige, perige, sappig gevulde Weisswijn. Nog meer verwennerij uit een lelijk flesje: koop de Kabinett-versie.

  Albert Heijn6.59

 • 8.50

  Casillero del Diablo 2016, Chardonnay Reserva, Casablanca/Limarí/Rapel Valley, Chili

  Wit

  Puntig wit fruit, flard exotisch, flink wat citrus. De Duitse gebruiksaanwijzing op het achteretiket rept weliswaar nog over ‘einem Hauch Vanille und gerösteter Haselnuss’ maar daar is niks van waar. De Engelse interpretatie komt dichterbij de waarheid: ‘A crisp Chardonnay packed with tropical fruit.’

  Albert Heijn6.69

 • 8.25

  Guigal 2014, Côtes du Rhône, Frankrijk

  Wit

  Volle blend. Viognier vol op de pedalen. Roussanne en marsanne rollen mee. Clairette hangt wat aan de remparachute. Tijm, rozemarijn, abrikoos en perzik, gedroogd wit fruit. Ruim bemeten Rhône blanc.

  Albert Heijn9.99

 • 8.00

  Echo Indigo 2015, Colombard & Sauvignon, Côtes de Gascogne, Frankrijk

  Wit

  Sappig doortastend wit. Groene appel, flink citrus, grapefruit en wat uit de tropenbiotoop: ananas en mango. Heerlijk koel en knapperig afdrinkend.

  Albert Heijn5.49

 • 8.00

  Flaxbourne 2015. Sauvignon Blanc Marlborough, Nieuw-Zeeland

  Wit

  De vorige oogst omschreef ik als ‘knapperig als een eendagsijslaagje op een regenplas’. Er is in 2015 ook sprake van een korte regeerperiode van de vorst. Kruisbesjes staan bibberend langs de kant en groene appels worden nog net niet blauw van de kou.

  Albert Heijn6.99

 • 8.00

  Cliffhanger 2015. Riesling, Mosel, Duitsland

  Wit

  Vier wijnmakers beklauterden hun steile wijngaarden aan de boorden van de Moezel om voor Albert Heijn een eigentijds ogende en smakende Riesling te maken. Strak maar niet te droog. Lekker stalig, met wat zacht geel fruit.

  Albert Heijn7.49

 • 9.00

  Saint Roche 2015. Pays du Gard, Frankrijk

  Rosébiologisch

  Bijna elk jaar slaagt AH erin om voor weinig geld van die goede Zuid-Franse rosé te kopen. Nu zijn we weer aangeland bij Saint Roche. Verrukkelijke, oprechte, puur natuurlijke Zuid-Fransman.

  Albert Heijn5.99

 • 9.25

  Château Pech Redon 2015. ‘Les Cades’, La Clape, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Een topjaar bij Pech Redon. Rozemarijn, laurier, jeneverbes, wilde venkel. Door de struiken heen ruik en proef je overweldigend rijp rood fruit. Combineer dit met stuivende witte peper van de syrah en de mineraliteit van het Massif en je weet niet hoe snel je hier wat dozen van in moet slaan.

  De Natuurwinkel11.49

 • 8.50

  Le Mas de Bertrand 2014, ‘Roc & Lune’, Saint-Saturnin, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Had ik u al verteld over mijn carignan-fetisj? Hij begint hier weer op te spelen. Al bij het lezen over de meer dan 125 jaar oude stokken loopt het water me in de mond. Biodynamisch bovendien. Stelt ook dit jaar niet teleur. Puur carignan-fruit. Zure framboos die net genoeg zon heeft gehad en zodoende knap en vrolijk is, maar die nooit zijn focus verliest.

  De Natuurwinkel8.25

 • 8.25

  Noemus 2015, Rioja, Spanje

  Roodbiologisch

  Noem ’s een Rioja die pront, monter en bio door het leven gaat en ook nog bijna niks kost. Noem er ’s eentje.

  De Natuurwinkel5.60

 • 8.00

  Domaine Bassac 2015, Syrah, Côtes de Thongue, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Aards en bosrijk. Donker fruit krijgt de vrije teugels en draaft dapper richting de horizon. Zonder de stip die daarop is gezet uit het oog te verliezen: is een braadpan met stooflappen.

  De Natuurwinkel8.25

 • 8.50

  Weingut Eymann 2015. Pinot Blanc ‘Gönnheimer’, Pfalz, Duitsland

  Witbiologisch

  Eymann. Consequent hoog niveau. Ook de vaak brave Pinot Blanc wordt gelift. Richting peer, natuurappel, amandelfijntjes, roomrondingen en ingehouden lachende zuren.

  De Natuurwinkel11.00

 • 8.50

  Casa del Rio Grande 2014, Merlot, Central Valley, Chili

  Rood

  Zorgt de categorie onder vijf euro weleens voor verrassingen? Heel soms. Als chef-wijnmaker Adolfo Hurtado van het grote moederbedrijf Cono Sur zich tegen zijn eerste grote liefde, merlot, aan bemoeit bijvoorbeeld. Dan kun je ineens een lekkere, sappige rode in je glas treffen.

  Dirck III4.99

 • 8.50

  Doña Dominga 2015, Cabernet Sauvignon Carmenère, Colchagua Valley, Chili

  Rood

  Komt uit de stallen van Casa Silva, kwaliteitsproducent te Colchagua. Van carmenère weten ze alles. En cabernet sauvignon is hun ook niet onbekend. Resultaat: elk jaar weer heel veel wijn voor uw geld. Cassis, bramen, wat mint en het zoete van zoethout.

  Dirck III5.99

 • 8.50

  Château de la Botinière 2014, Muscadet-Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk

  Wit

  Ik krijg steeds meer goede, erg betaalbare Muscadets op de proeftafel. De comeback lijkt een feit. Kraakstrak, krijtwit, driedubbeldroog en driewerf hoera vanwege een gouden medaille tijdens de World Wine Awards van Decanter. En met zo’n prijskaartje kan de jury eenvoudigweg niet omgekocht zijn.

  Dirck III5.99

 • 8.00

  Doña Dominga 2015, Chardonnay Sémillon, Colchagua Valley, Chili

  Wit

  Lekkere blend dit. Chardonnay met sémillon. Zwiert van perzik naar abrikoos. Neemt wat exotische afslagen, is bloemig en heeft een groen kraakrandje.

  Dirck III5.99

 • 7.50

  La Chamiza 2015. Chardonnay Reserva, Mendoza, Argentinië

  Wit

  Een vriendelijke, stevige witte. Met wat tropen, een frisse afdronk, wat voorzichtige houvast. En zelfs eerste bij een salade met een gegrild visje.

  Dirck III6.99

 • 8.50

  Azul y Garanza ‘Fiesta’ 2015, Navarra, Spanje

  Roodbiologisch

  Fiesta. En het etiket heeft zelf de slingers opgehangen wat ontwerp betreft. Nu weer in de 2015-oogst. Ben nog aan het bijkomen van de kakelende kersen, toeterende besjes, bramen slechts gekleed in een laurierblaadje, gespetter met sap.

  Ekoplaza6.59

 • 8.50

  Cabirol 2011, Montsant, Spanje

  Roodbiologisch

  Vorig jaar een blend van garnacha en tempranillo. Maar die laatste heeft moeten plaatsmaken voor syrah. Geeft wat meer body. Bovendien ruig zwart fruit, donkere olijf en zonneschijn. Voorzichtig pepertje in zijn afdronk.

  Ekoplaza8.99

 • 8.50

  Feudo di Santa Tresa 2015, Cerasuolo di Vittoria, Italië

  Roodbiologisch

  Heerlijk zonnig en zacht rood. Tannines en andere smaakdwangnageltjes hebben vrijaf gekregen. Prettige, transparantrode wijn met fijne frisse zuren.

  Ekoplaza9.99

 • 8.00

  Coste di Moro 2012, Montepulciano d’Abruzzo, Italië

  Roodbiologisch

  Goed. Maar wel voor de hout-lovers. Onmiskenbaar de rug gerecht dankzij een langdurig verblijf tussen de duigen. Aldus: zoete, dikke kersen op een fruitschaal in het zonnetje. Pruimen neigend naar overrijp. Chocolade-associaties. Zuren bieden net op tijd soelaas.

  Ekoplaza8.99

 • 8.75

  Gustavshof 2015. Riesling ‘Vom Berg’ Rheinhessen, Duitsland

  Witbiologisch

  Mooie vondst van de Ekoplazaatjes. Riesling op hoog niveau. ‘Vom Berg’. Dat zal het wezen. Vorig jaar al zo oogverblindend zuiver en verkwikkend. Met kwartszuren en bergbeekverfrissing. Thans een streepje meer exotisch.

  Ekoplaza9.99

 • 8.50

  Gustavshof 2015, Blanc de Noir ‘Vom Berg’, Rheinhessen, Duitsland

  Witbiologisch

  Bijna-naamgenoot. Qua druif dan. De gebruikte heroldrebe wordt nauwelijks aangeplant in Duitsland. Simpelweg omdat-ie zelden iets fatsoenlijks te melden heeft. Bovendien doet deze herold er tijden over om rijp te worden. Maar kijk aan, in biohanden komt-ie in beweging. En geeft-ie een vrolijk makende rosékleurige witte. Lichtzure besjes, bittere kersjes, perzik ook dit jaar, citrus en bloemetjes.

  Ekoplaza9.49

 • 8.50

  Domaine Eugène Meyer 2014, Pinot Blanc, Alsace, Frankrijk

  Witbiologisch

  De 2013-oogst bleek een onverbiddelijke aanrader bij asperges met ansjovisboter. En 2014 kan ook zo aanschuiven. Zacht, rijp, rond en romig. Gul als de asperges zelf en fris genoeg om de ansjovis te laten zwemmen. Wat milder in zijn zuren dan het voorgaande oogstjaar.

  Ekoplaza10.99

 • 8.00

  Weingut Eymann 2014, Ménage à Trois, Pfalz, Duitsland

  Witbiologisch

  Eymann volg ik al een aantal jaren. In dit bijzondere geval kwam hij met zijn drieën: chardonnay, grauburgunder en weissburgunder. Het trio heeft behoorlijk wat te melden als je ermee aan tafel zit met een scharrelkip uit de oven. Praat met zachte stem over de rijpe appels in de schuur, de zelfgemaakte perentaart en de weckpotten met gele pruim.

  Ekoplaza13.95

 • 8.75

  Domaine de la Vougeraie 2013. Pinot Noir ‘Terres de Famille’, Bourgogne, Frankrijk

  Rood

  Domaine de la Vougeraie. Het wijnhoofdkwartier van de familie Boisset, Bourgogne-tycoons. En al gaat zo’n Pinot Noir dan als nederige Bourgogne door het leven, het is natuurlijk wel wat speciaals. Kun je al zien aan het prijskaartje. Maar gelukkig valt het ook te proeven.

  Gall & Gall21.99

 • 8.50

  Valdivieso 2014, Merlot, Central Valley, Chili

  Rood

  Frisse, lekker braam-bessige rode met licht laurier en een shotje ijskoffie. Cacao op het schuim.

  Gall & Gall6.99

 • 8.50

  Secateurs 2013, Red Blend, Coastal Region, Zuid-Afrika

  Rood

  Lekker eigenzinnige Zuid-Afrikaan. Bevalt me al jaren. Blend van voornamelijk shiraz, een beetje cinsault plus grenache dit oogstjaar. Ik tref paddestoelen , hazelnootjes, beschaafd rood fruit dat nu eens niet kwettert dat het een lieve lust is, maar converseert. Over onmisbare zuren bijvoorbeeld in plaats van over schmierend tuttifruttizoet.

  Gall & Gall10.99

 • 8.50

  Yealands Estate 2013, Pinot Noir ‘Single Vinyard’, Marlborough, Nieuw-Zeeland

  Rood

  Van de uitmonstering word je niet vrolijk: gitzwart etiket met paarse bewegwijzering. Inhoud van de fles leidt daarentegen wel tot een opgewekte kijk op het leven. Zon gaat schijnen. Op een juist lekker lichte Pinot Noir. Rijpe, zurige kersen, een pootje van de paddestoel, frisheid en transparantie.

  Gall & Gall11.49

 • 9.00

  Domäne Wachau 2014, Grüner Veltliner Federspiel ‘Weissenkirchen’, Wachau, Oostenrijk

  Wit

  Wachau uit Wachau. Een van de topdomeinen uit een wereldberoemd wijngebied, gekend om zijn hyperstrakke, meedogenloze Riesling en Grüner Veltliner. Federspiel: niet helemaal kneiterdroog. Subtiel wit fruit. Heerlijk partje perzik voor die extra vulling en een mandarijntjeszoetvermoeden.

  Gall & Gall10.99

 • 8.50

  Espigueiro 2015. Vinho Verde, Portugal

  Wit

  Wat een mens in een Vinho Verde zoekt. Licht ongeduldig, kleuter met de beentjes trappelend, onstuimig in de meloen, proestende peer, licht neurotische citrus. Vers oogstjaar. Knallen maar.

  Gall & Gall8.99

 • 8.50

  Dr. Loosen 2014, Riesling trocken ‘Blauschiefer’, Mosel, Duitsland

  Wit

  Ernst Loosen. Grote naam in de Moezel. En niet omdat hij daar van die enge, halfzoete literpakken ‘wijnproduct’ maakt. De dokter schrijft alleen recepten voor het betere leven uit. Driemaal daags deze beendroge Riesling, und man fühlt sich wohl. Dankzij het zoetbittere van rode grapefruit, het knapperige van wit fruit en het frisse van citrus. Licht rokerig. Mag ook van de dokter. Sterker nog: hij schrijft het voor.

  Gall & Gall12.49

 • 8.50

  Langlois Château, Brut, Crémant de Loire, Frankrijk

  Witmousserend

  De drie C’s. Chenin blanc. Chardonnay. Cabernet franc. Cocktailtrio uit de Saumur in de Loire. Staat garant voor een bruisende presentatie. Lekker rins, molligheidje, pittig, open, zuiver en verkwikkend. Prima mousserend wit.

  Gall & Gall15.99

 • 8.50

  J. de Villebois 2014, Pouilly-Fumé, Frankrijk

  Wit

  Goed geëquipeerde Fumé. De vuursteen tikt, de rokerigheid verschijnt. Kaatsend mineraal over een spiegel van wit fruit en grapefruit. Opvallend genoeg stuift kalk op. Strak in de lak en krasvrij.

  Gall & Gall16.99

 • 8.50

  Domaine de l’Amaurigue 2015, Côtes de Provence, Frankrijk

  Rosé

  Constant goede rosé van onze landgenoten Eugenie en Dick de Groot. Wederom teerbesnaard rood fruit met een sinaasappelschilbittertje en herbes de Provence. Nieuw dit jaar: een gouden medaille gewonnen op het Concours Vins de Provence. Staat ’m goed.

  Gall & Gall8.99

 • 8.50

  Pere Ventura, Reserva Brut ‘Colección Privada’ Cava, Spanje

  Rosé

  Wit biedt al goede waar voor zijn geld, maar wat een geluk: Pere Ventura (vertaald: Piet Geluk) maakt ook goede Cava-rosé. Van de plaatselijke trepatdruif. Trillende frambozenhaartjes. Defilé van zomerkoninkjes. Frisse wind. Blaast ook dit jaar weer zijn partijtje mee.

  Gall & Gall9.99

 • 8.00

  Hema, Organic Red Wine, La Mancha, Spanje

  Rood

  Vorig jaar zachtzoet en kersig. Veel fruit. Kleine zuurtjes. Nergens harde kantjes. Dit jaar meer wijn, meer sap, meer te melden. Voor hetzelfde geld. Dus meer punten in DGH. Toen 7,5, nu 8.

  HEMA3.50

 • 8.00

  Tesoruccio 2014. Montepulciano d’Abruzzo, Italië

  Rood

  Veel slanker dan het voorgaande oogstjaar. Toen rijp en donker fruit plus dadelzoet. Nu rinse kersen, kleine besjes. Prima. Ook goed is de aanbevolen serveertemperatuur op het achteretiket: 16-18 graden.

  HEMA5.50

 • 8.00

  Domaine Saint Martin 2015. ‘Cuvée Angelique’, Côtes du Rhône, Frankrijk

  Rood

  Jaar in, jaar uit een prettige Rhône van een domein waar behalve de Franse tricolore ook de vaderlandse driekleur wappert. Saint Martin is in handen van landgenoot Rutger Grijseels. En die is dol op wijn. Ook zijn eigen. Dit oogstjaar lekker donker en direct.

  HEMA6.00

 • 8.00

  Jolie Fleur 2015. Corbières, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Zonnig, pittig donker fruit, wat peperigheid. Nogal stallig geurend dit jaar. Dat zullen toch niet de bloemen zijn die het etiket sieren? Als dat wel zo is: water verversen. En schenk daarna dan ook nog maar een glas wijn in.

  HEMA6.00

 • 8.00

  Bonicelli 2014. Chianti Classico, Italië

  Rood

  Het oogstjaar 2012 was een goedlachse, vrolijke, moderne en opgewekte Classico. Was ook een goed jaar voor de streek. Van 2014 weten we dat niet. Hugh Johnson schrijft het al in zijn Wijngids 2016: ‘De kwaliteit is wisselend, wees alert als koper.’ Nu heb ik Bonicelli weliswaar gekregen, maar ik ben toch op mijn quivive. Even alert proeven. Volstrekt anders dan 2012. Rijp rood, mollig fruit. Warme kersen, vanille, gesmolten chocola en zoete specerij.

  HEMA7.50

 • 8.75

  Domäne Wachau 2015. Grüner Veltliner, Wachau, Oostenrijk

  Wit

  Het succesnummer van Hema. Voortdurend uitverkocht. De populariteit, gekoppeld aan een minder goeie oogst, heeft er vorig jaar voor gezorgd dat Hema ook van elders heeft moeten betrekken. Maar gelukkig: 2015 komt weer gewoon uit Wachau, hét wijnbouwgebied waar de beste Veltliners vandaan komen. Fris, met drive en pit. Wit fruit, citrus en aangename vorm van spanning.

  HEMA7.00

 • 8.25

  Domaine du Gaec des Brangers 2014, Menetou-Salon, Frankrijk

  Wit

  Domaine waarover Noël Bougrier de scepter zwaait. Een familie met de Loire als thuisbasis. Maken ze sappig wit en een fruitig-vrolijke rosé. Hun luxepaardje is deze Menetou-Salon, de buurregio van Sancerre. Zacht, lekker krijtig, niet te stuivend. Zweemt naar rijp, maar blijft keurig zijn frisheid houden.

  HEMA12.50

 • 8.00

  G7 The 7th Generation 2015, Chardonnay, Central Valley, Chili

  Wit

  G7. Staat voor de zevende generatie van la familia del Pedregal die ter plekke de boel bestiert. Achtste generatie is vast onderweg. Maar laat ik vast een voorschotje op de toekomst nemen en deze Chardonnay G8 noemen. De G van goed. En de 8 vanwege de score. Want? Voor vijf euro een patente, ruim bemeten, goed fruitige en opgewekte witte. Zonder rare vruchten, smaakjes of geklungel met houtmaalsel.

  HEMA5.00

 • 8.00

  Jolie Fleur 2015. Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk

  Witbiologisch

  Chardonnay met een lekker boeket: op het etiket. Maar ook daarachter geurt het volop. Lekker bloesemend en fris-fruitig. Fijn wit fruit, fris, niet te tropisch, milde bitters en zachte zuren.

  HEMA6.00

 • 8.00

  Terres Burgondes. Crémant de Bourgogne, Frankrijk

  Witmousserend

  Koket-frisse Crémant. Zacht en appelig. Zuiver en mild gistig. Citrus en fijn schuimend. Hoop dat Hema voldoende besteld heeft. De markt voor Crémants zit in de lift.

  HEMA13.00

 • 8.00

  Copa Sabia. Brut Rosé. Cava, Spanje

  Rosémousserend

  Bijzonder smakelijke rosado-Cava. Bosaardbeitjes, rode besjes. Sappig en droog. Vaste waarde in het Hema-assortiment. Proef zelf maar waarom.

  HEMA7.50

 • 8.50

  Mire l’Étang 2014. Les Bois de l’Étang, La Clape, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Klappen voor La Clape. Blijft verbazen. Ook dit jaar weer. In het glas een goed gevulde, zonnige, ongebolsterde rode met veel donker fruit (cassis vooral dit oogstjaar) en stevigheid. Een van de vele vondsten uit het Franse zuiden. Twee dubbeltjes duurder geworden.

  Jumbo5.99

 • 8.50

  Los Gansos 2015, Pinot Noir Orgánico, Valle de Colchagua, Chili

  Roodbiologisch

  Cono Sur, de producent van Los Gansos, volg ik al jaren en vooral met pinot noir weten zij op alle prijsniveaus uitstekende wijnen te maken. En dat vind ik niet alleen, ook het proefpanel van Perswijn bleek onder de indruk. Ik sla mijn eigen bevindingen er nog even op na: ‘Toonbeeld van kersenbeschaving, elegant en fijnzinnig, een lichtvoetige en friszure afdronk en mooi opgewreven tannines.’

  Jumbo6.99

 • 8.50

  Marqués de Montañana 2014, Garnacha Selección Especial, Calatayud, Spanje

  Rood

  Zwoel, zoet, rijp rood fruit. Een snufje specerij. Pepertjes. Vrolijkheid gepaard met diepgang. De markies zorgt ook dit jaar weer voor een supermarktfeestje.

  Jumbo6.99

 • 8.50

  Cru de Maqueline 2014, Bordeaux, Frankrijk

  Rood

  Kijk aan, daar is de nieuwe oogst: opmerkelijk goed gelukt. Heerlijk rondom gevuld met zonnig en goedgeluimd donker en rood fruit, wat lichte laurier, voorzichtig hout en sappig en bekwaam.

  Jumbo7.99

 • 8.00

  Alpaca 2015, Carmenère, Central Valley, Chili

  Rood

  Dik voor elkaar. Ook dit oogstjaar weer. Zo moet-ie smaken. Oprechte Carmenère. Bramen, kersenbonbon, espressoshotje en wat aangenaam donkere tannines.

  Jumbo4.99

 • 8.00

  Los Gansos 2014. Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chili

  Rood

  Tijdje terug een demonstratie bijgewoond van jager-verzamelaar Ellen Mookhoek. Zij demonstreerde wat te doen met de gans. Beestje werd keurig gedemonteerd. Er werden gerechtjes van gemaakt. Wat drinken we erbij? Afhankelijk van welk recept je maakt, een witte of een rode uit de Los Gansos-familie. Bijvoorbeeld deze bij ganzenworst. Ruim in de zwarte bessen en dik in de bramen en lekker doordrinkbaar.

  Jumbo4.99

 • 7.50

  Jumbo Selectie van het Huis. Merlot, Famatina Valley, Argentinië

  Rood

  Argentijn uit Famatina Valley. Nooit van gehoord, van die vallei. Maar dondert niet. Jumbo heeft ’m gevonden en ’m geselecteerd voor de Selectie van het Huis. Prima rood. Pruimig, soepel, wat zoet van specerij en dankzij wat houthulp wellicht. Twee dubbeltjes duurder geworden dan vorig jaar. Soit. Die leuke commercials met Frank Lammers moeten ook betaald worden.

  Jumbo3.99

 • 8.75

  Sankt Anna 2015, Riesling ‘Pur Mineral’, Pfalz, Duitsland

  Wit

  De 2015-oogst: weer helemaal zo ‘Pur Mineral’ als zijn etiket belooft. Rins, levendig, zuren, koket en precies. Vraag me niet hoe het kan voor dit geld. Sterwijn.

  Jumbo5.99

 • 8.50

  Villebois 2015, Petit Villebois, Val de Loire, Frankrijk

  Wit

  Petit Villebois. Kleintje dat helemaal geen kleintje blijkt te zijn. Doet mij denken aan een goede Nieuw-Zeelander. Maar dan voor half geld. Ook dit jaar verklaart passievrucht de liefde aan kruisbes. Groene appels gaan met mango en er is flink wat met limoen van doen.

  Jumbo5.99

 • 8.00

  Ducale 2015, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italië

  Wit

  Lelijker kunnen we de fles niet maken. Maar de inhoud wel net zo lekker als vorig jaar. De ideale witte Italiaanse huiswijn. Wit fruit, besjes, zachte bitters, milde zuren. Dorstlesser pur sang.

  Jumbo4.49

 • 8.00

  Los Gansos 2015. Chardonnay, Valle Central, Chili

  Wit

  Wederom gans in orde. Wordt geproduceerd door de betrouwbare mannen van Cono Sur, wijnautoriteit te Chili. Mild tropisch, spatje abrikoos en een opfrisser in de nazit.

  Jumbo4.99

 • 7.50

  Blue Mare 2015. Picpoul de Pinet, Frankrijk

  Wit

  Stevig wit en geel fruit, verfrissing en wat zachte bitters. Een van de vele goede Picpoul de Pinets die voor geen geld hun geluk in Nederland zoeken. En dat vinden aan een eettafel in de vissfeer.

  Jumbo4.99

 • 7.50

  Signé 2015, Chardonnay, Bourgogne, Frankrijk

  Wit

  Witte Bourgogne voor dit geld kan best. Als je maar niet gaat lopen pochen dat het de grootste, de beste dan wel de vondst van de eeuw is. Gewoon een smakelijke, sappige, schone, zuivere blanc.

  Jumbo6.99

 • 8.50

  Feudo di Santa Tresa 2015, ‘Insieme’, Sicilië, Italië

  Roodbiologisch

  Apotheker, gekleed in diep donkerrood. Draagt geen sulfiet, maar omhult zich met een mysterieus medicinaal parfum, waar je even aan moet wennen. Ze noemen deze wijn zelf ‘natuurwijn’ en benaderen het wijn maken ‘holistisch’. Geen idee wat dat precies inhoudt, maar het is een aanrader. Zeker voor deze prijs.

  marqt6.95

 • 8.50

  Badia a Coltibuono 2014, Collebello, Toscane, Italië

  Rood

  Chianti-klassieker. Al een aantal jaren bezig aan een geweldige comeback na een periode waarin klassiek ouderwets was geworden. Dit is hun eigentijdse rode Toscanees van de sangiovees. Cassis: vrolijk. Bessig. Prima. Zuren: heerlijk. Kruidig. In orde. Op-en-top sap. Fijn.

  9.99

 • 8.00

  O 2014 Pinot Noir, Colchagua Valley, Chili

  Rood

  Een prima Nieuwe Wereld-Pinot Noir. Wel altijd wat aan de zoete en zachte kant, maar vooruit. Rijpe pruimen, dikke kersen, rijpe aardbeien en zachte specerij. Lekker met sushi, zegt het achteretiket. Zou ik niet doen.

  marqt6.99

 • 8.00

  Le Mollusque 2014. Syrah, Pays d’Oc, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Valt in goede aarde. Lekkere zon-Syrah. Aangenaam aards. En kruidig. En met volop vlezig rood en zwart fruit om naar een mooi stuk vlees te verlangen.

  marqt7.99

 • 9.00

  Weingut Hain 2015. Piesporter Riesling trocken, Mosel, Duitsland

  Wit

  Ook in 2015 weer pittig wit. Slaat een heldere tropentoets aan. Droog en zoet tegelijk. Passievrucht en witte perzik. Discrete zuren, honing van een imker die niet van al te zoet houdt, licht en toch gewicht.

  marqt10.99

 • 8.50

  Les Cépages Oubliés 2014. Gros Manseng Colombard, Côtes de Gascogne, Frankrijk

  Wit

  In het verlengde van vergeten groenten wordt gekoketteerd met vergeten druiven, cépages oubliés in dit geval. Met passievrucht, kort aangebakken ananas, grapefruit, een karamelkrokantje, maar bovenal frisse, frisse, levendige zuren.

  marqt6.95

 • 8.75

  Cono Sur 2014, Syrah Block 25 Single Vineyard ‘La Palma’, San Antonio Valley, Chili

  Rood

  Syrah uit de buurt van de Pacific. Koele invloeden. Veel donker fruit, fikse tannines, aardig wat peperigheid. Dit oogstjaar ook flink wat cacao en een spatje kersenlikeur: het Mon Chéri-effect. Spannender dan voorgaande oogsten.

  Mitra14.99

 • 8.50

  Cono Sur 2015, Merlot Bicicleta, Central Valley, Chili

  Rood

  Stoer en eigengereid en niet zo’n zoetsappig meelopertje. En nu nog kloeker. Oprechte Merlot. Noest en degelijk. Er staat nu een gewone bicicleta op het etiket, maar een transportfiets was in dit geval toepasselijker geweest.

  Mitra5.99

 • 8.50

  Big House 2012, Zinfandel ‘Beasty Old Vines’, California, Verenigde Staten

  Rood

  In Californië maken chardonnay en cabernet sauvignon de dienst uit. Maar als het aan Randall Grahm ligt, zullen steeds meer wijnbouwers overstappen. Voor zijn label maakte hij met Amerika’s nationale held, de zinfandel, deze rode. Bramenpruimen in pepergezelschap. Rulle tannines zorgen dat-ie niet te braaf wordt.

  Mitra10.99

 • 8.00

  Lyngrove 2014, Pinotage Collection, Stellenbosch, Zuid-Afrika

  Rood

  Soepel, zacht, zonnig. Onthaarde frambozen, ontpitte kersen, dikke pruimen, fijne specerij en een behaaglijk zoetje zonder dat het plakkerig wordt. Goed en veel wijn voor dit geld.

  Mitra5.99

 • 8.50

  Les Hauts de Lalande 2015. Pays de la Cité de Carcassonne, Frankrijk

  Wit

  Sympathiek geprijsde witte van chardonnay, viognier en chasan. Mild, zacht geel fruit, perzik en abrikoos; er zijn amandeltjes en lichte zuren; en er is een splintertje pijnvrij eiken voor een luxe, vanillezoetje in de nazit. Veel en smakelijke wijn voor dit geld.

  Mitra6.79

 • 8.50

  Cono Sur 2016, Sauvignon Blanc Organic, San Antonio Valley, Chili

  Witbiologisch

  Lekker en groenig en kruisbessig, mild in grapefruit, medium in passievrucht, fijnzinnig in citrus en rank in de mineralen. Lekker een grapefruitbittertje als afscheid. Mee doorgaan.

  Mitra8.99

 • 8.00

  McPherson Family Vineyards 2015, Alex McPherson Verdelho, South Eastern Australia, Australië

  Wit

  Verdelho. Een Madeira-druif. Maar in Australië herontdekt om vervolgens fel, vinnig en pittig wit te maken. Aanrader als sidekick bij gegrilde groenten.

  Mitra6.79

 • 8.00

  Enrico Serafino 2015. Gavi di Gavi, Italië

  Wit

  Subtiel zachtbittere bianco met frisse zuren, krokant wit fruit en wat venkeltonen. Probeer eens bij zeebaars met salsa verde. Wordt-ie nog smakelijker.

  Mitra13.99

 • 8.00

  Bellussi. Prosecco Conegliano-Valdobbiadene, Italië

  Witmousserend

  Prosecco kan wel lekker zijn. Moet je wat meer uitgeven. Rondom het tientje begint het pas. Soms fijn droog, beheerste mousse, zuiver wit fruit en amandeltjes. En in dit geval ben ik gewoon erg pro Prosecco.

  Mitra15.99

 • 9.00

  Mas du Petit 2015. ‘Azegat’, Bouches-du-Rhône, Frankrijk

  Roodbiologisch

  Ook dit oogstjaar weer is deze rode uit de Bouches-du-Rhône een plezier voor de mond, de bouche. Eerlijke, heerlijke, hartige, warmbloedige, gulle, op vlezig rood fruit en milde specerij trakterende rode Rhône.

  PLUS5.99

 • 8.50

  PLUS Hollands Vakmanschap ‘Louis Geirnaerdt’ 2014. Garnacha, Navarra, Spanje

  Rood

  Louis Geirnaerdt. Zeeuw van origine. Weet inmiddels goed de weg in het Spaanse. Vindt daar heerlijke wijnen voor derden. Maar maakt ook zelf, van druiven uit eigen wijngaarden. Zoals deze van gulle garnacha uit Navarra. Rijp en rondborstig. Zoete kersen, volle frambozen, milde en zoete specerij.

  PLUS5.99

 • 8.50

  Tierra Buena 2014, Shiraz Reserve, Mendoza, Argentinië

  Rood

  Dit is hoe Shiraz uit Argentinië hoort te smaken. Krachtdadig ingrijpend rood. Fiks, fors en vlezig. Kersen, pruimen en zwarte bessen per strekkende meter. Fiks peperig. Fors in het sap.

  PLUS5.99

 • 8.50

  El Descanso 2015, Carmenère Reserva, Colchagua Valley, Chili

  Rood

  Wederom een cacao-Carmenère. Rood om op te kauwen bovendien. Stevig, stoer en krachtig rood. Bramen, kersenlikeurzoet, koffieboontje en fikse, maar soepele tannines.

  PLUSOok verkrijgbaar bij MCD6.99

 • 8.00

  PLUS Huiswijn Chili 2015, Central Valley, Chili (liter)

  Rood

  ‘Kruidige en volle wijn met de smaak van zwarte bessen.’ Klopt. Smaakt. Terug van weggeweest.

  PLUS3.99

 • 8.00

  Domaine des Ruettes 2014. Saumur-Champigny, Frankrijk

  Rood

  Opvallend: in de wijnspeciaalzaken kom je het al nauwelijks tegen, Saumur-Champigny, Loire-enclave voor cabernet franc. En kijk nou ’s: Plus heeft er eentje op de kop getikt. Noordelijk rood zonder streng te worden. Optimistische braam. Paprika die erop gebrand is om wat zoet te geven. Zoethout en laurier.

  PLUS11.99

 • 8.50

  PLUS Hollands Vakmanschap ‘Charles Loupart’ . Sauvignon Blanc, Val de Loire

  Wit

  Passievrucht verklaart de liefde aan kruisbes. Groene appels gaan met mango. Frans wit met een Nieuw-Zeelandse touch en een Nederlands prijsje.

  PLUS5.99

 • 8.50

  El Descanso Estate 2016, Sauvignon Blanc ‘Limited Edition’, Aconcagua Valley, Chili

  Wit

  Als je niet oppast, zie je door de Sauvignon Blancs het bos niet meer. El Descanso heeft een gewone, een Reserva en dus ook een Limited Edition. Keurig. En stap voor stap een stukje beter. Deze: op Wimbledon-niveau gemaaid gras, de kruisbessen rijp en de groene kruiden vers en de citrus met condens op het huidje.

  PLUS7.99

 • 8.50

  Château Petit Roubié 2015, Picpoul de Pinet, Frankrijk

  Witbiologisch

  Veel Picpouls de Pinet zijn goed. Bieden waar voor hun geld. Soms zit er eentje tussen die beduidend beter is. Frisser, schoner, rinser, levendiger. En blanc met een accentje. Zou het komen omdat-ie biologisch is? Of dat het net een wat betere wijnmaker is?

  PLUS9.99

 • 8.00

  Coteaux du Vendômois 2015, Lieu-dit Cocagne, Côteaux du Vendômois, Frankrijk

  Rosé

  De druif pineau d’aunis tref je niet vaak. Wijn uit de Coteaux du Vendômois ook niet. Koele aardbeien, bramen, dikke bitters en sappigheid.

  PLUS5.99

 • 8.50

  Jim’s Creek 2015. Shiraz, Limestone Coast, Australië.

  Rood

  Limestone Coast wordt steeds bekender als wijnbouwgebied. Lekkere wijn met een stevige handdruk die niet doorknijpt. Rijpe bramen, pruimen, cassis, frambozen, dadels, vijgen en cacao.

  Vomar8.99

 • 8.00

  Indomita 2015, Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Maipo Valley, Chili

  Rood

  Serieus supermarktmateriaal. Zwarte bessen met bramen en kersen. Vanille en zoete, gebrande nootjes.

  Boni, Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Vomar5.29

  5,40

 • 7.50

  Red 2014. Blauer Zweigelt, Niederösterreich, Oostenrijk

  Rood

  Het jaar zat niet mee. En dan is het een prestatie als je voor deze prijs nog een lekkere wijn levert. Bitterzure kersen. Niet te rijpe pruim. Milde bitters.

  Deen, MCD, Vomar4.99

  5,19

 • 8.25

  Danie de Wet 2016, Chardonnay sur Lie, Robertson, Zuid-Afrika

  Wit

  Danie de Wet. Weinig letters. Toch een grote naam in Robertson. Deze Chardonnay ontstijgt de gemiddelde supermarktkwaliteit. Rijpe appel, tropentouch, limoenfraîcheur, prettig-notige afdronk.

  PLUSBoni, Deen5.99

  7,00

 • 8.00

  Green 2015 Grüner Veltliner, Niederösterreich, Oostenrijk

  Wit

  Groene appels, limoen. Wat meer grapefruit dit jaar. Grüner die al enkele jaren goed presteert voor geen geld. Is waarschijnlijk per ongeluk in de supermarkt beland.

  Boni, Coop, Deen, EMTÉ, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Poiesz Supermarkten, Vomar4.49

  5,59

 • 8.00

  Indomita 2015. Chardonnay Gran Reserva, Casablanca Valley, Chili

  Wit

  Voorzichtige tropenbewegingen en frisheid. Beetje romigheid en eikenzoet. Serieuze waar voor rond de vijf euro.

  Boni, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Vomar5.29

  5,40

 • 7.50

  Arbol de Vida 2015. Verdejo, La Mancha, Spanje

  Witbiologisch

  Zo groen als zijn etiket. Gemaakt door de familie Parra, biopioniers te La Mancha. Nu ook al in de supermarkt. En bijna te geef. Wat hangt daar zoal in? Groene appels. Kiwi. Limoen. En hoe die groene asperge daar komt? Geen idee.

  PLUSDeen, Hoogvliet, Jan Linders3.99

  4,50

Was er sprake van een seven year itch? In elk geval niet wat de hoeveelheid inzendingen betreft. Net als vorig jaar waren er weer méér. En dat terwijl we in Nederland juist niet meer wijnen zijn gaan drinken. Betere, dat wel.

De Grote Hamersma bracht mij door het hele land. Bij kleine proeverijen van bio-importeurs. En naar industrieterreinen om in de enorme zalen van high tech distributiecentra supermarkt-assortimenten door te proeven.
Behalve een dik boek (met 3.300 wijnen) leverde dat weer een aardig overzicht op van wat er in ons land op het gebied van wijn drinken gaande is.
In elk geval is er nog sprake van een hoop wijnen met vruchtensmaak, budgetprosecco’s, halfzoete liters wit, rood en rosé, sangria en pakken met ‘wijnproduct’. Zonder snobistisch te willen overkomen: die voldoen niet aan de kwaliteitseisen. Ik heb een schuurtje volstaan met De Grote Hamersma-winkeldochters.

Deze top 100 is onderdeel van een wijnspecial. Lees ook: Wijn moet tegenwoordig bijzonder zijn

Ruim driekwart van alle wijn voor thuisverbruik wordt in de supermarkt gekocht. En daarvan is de gemiddelde kwaliteit goed te noemen. Niet onverwacht is dat drie trends die ik vorig jaar al bespeurde doorzetten. We tonen meer belangstelling voor wijnen van onalledaagse druiven en uit minder bekende landen of regio’s. We zijn meer mousserend gaan drinken. Ook constateerde ik een flinke groei van wijnen van onbesproken komaf. Het aantal bio-, biologisch-dynamische- en natuurwijnen steeg fiks.
Een voorproefje van dat alles vindt u in deze top 100. Dan kunt u vast een beetje proefdraaien voor het grote werk.