Bokser Tyson Fury geeft wereldtitels terug

Wegens psychische problemen en drugsgebruik doet Fury afstand van zijn WBA- en WBO-titel. Vanaf nu wil hij zich volledig kunnen richten op zijn medische behandeling en herstel.

Tyson Fury na het winnen van de drie wereldtitels in 2015.

Bokser Tyson Fury geeft twee van zijn wereldtitels terug omdat hij niet in staat is ze te verdedigen, dat meldt het ANP. Het gaat om de titels bij de bonden WBO en WBA. Fury, ook wereldkampioen bij IBO, maakte vorige week bekend manisch depressief te zijn en richt zich nu volledig op zijn psychisch herstel.

In november 2015 werd Fury wereldkampioen zwaargewicht bij de drie bonden door het verslaan van de Oekraïner Vladimir Klitsjko. Dit jaar moet Fury zijn titel verdedigen, maar de partij tegen wederom Klitsjko werd tot twee keer toe uitgesteld. In juli had Fury last van een enkelblessure, in september werd hij positief getest op cocaïnegebruik. Eerder werden ook sporen van het verboden middel nandrolon in zijn bloed aangetroffen.

Omdat hij hierdoor niet in staat is om te vechten is er volgens de World Boxing Organization sprake van tweevoudig contractbreuk. Fury had tien dagen om de titel zelf af te staan, of te verantwoorden waarom deze in zijn bezit zou moeten blijven. Eerder deze maand vertelt Fury in een interview dat hij zich graag vergrijpt aan drank en cocaïne, om te kunnen omgaan met zijn manisch depressiviteit.