Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

Dat maakte de Zweedse Academie donderdag bekend in Stockholm.

Bob Dylan bij een optreden in Parijs in 1978.
Bob Dylan bij een optreden in Parijs in 1978. Foto Pierre Guillaud / AFP

Bob Dylan heeft de 109e Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie donderdag bekendgemaakt in Stockholm. De 75-jarige Amerikaan krijgt de prijs voor het creëren van “nieuwe poëtische uitdrukkingen binnen de Amerikaanse liedjestraditie”, aldus de jury.

Dylan werd geboren als Robert Allen Zimmerman en wordt gezien als een van de grootste Amerikaanse muzikanten aller tijden, met grote invloed op andere artiesten. Bekende nummers van de politiek geëngaeerde Dylan zijn Blowin’ in the Wind, The Times They Are a-Changin’, Like a Rolling Stone en All Along the Watchtower.

Lees ook: Bob Dylan als voorprogramma van de Rolling Stones op Desert Trip festival

Een interview met Sara Danius, het hoofd van de Zweedse Academie, over de uitverkiezing van Dylan. Tekst gaat verder onder video.

Lees ook: Big Bob data: een Dylan-exegese van ruim twee kilo

Dat Dylan de prijs krijgt, is alles behalve verwacht. Bij de wedkantoren werd Dylan niet bij de favorieten genoemd. Het is voor het eerst dat de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen wordt door een muzikant. Op 10 december zal hij de prijs daadwerkelijk in ontvangst nemen, net als de winnaars van andere Nobelprijzen. Er is een geldbedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (822.000 euro) aan verbonden.

In mei van dit jaar bracht Dylan zijn 37ste studioalbum Fallen Angels uit. Daarop coverde hij twaalf nummers van Frank Sinatra.

Lees ook onze recensie van Fallen Angels: Bob Dylan weet zelf ook wel dat hij Sinatra niet is