Banken

Topman Wells Fargo stapt op na fraudezaak

Topman John Strumpf vertrekt per direct bij de in opspraak geraakte Amerikaanse bank Wells Fargo. Hij krijgt geen vertrekpremie en zag eerder al af van een aandelenpakket van 41 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro). De bank is verwikkeld in een ernstig neprekeningschandaal, dat tot 185 miljoen dollar boete en duizenden ontslagen heeft geleid. In de persverklaring over Strumpfs vertrek wordt met geen woord over het schandaal gerept. Wel zegt directielid Stephen Sanger dat Strumpf van mening is dat het „gepast” is dat het bedrijf een nieuwe leiding krijgt. Werknemers van Wells Fargo openden jarenlang heimelijk bank- en creditcardrekeningen om hun verkoopdoelstellingen te halen. Ze berekenden de kosten aan hun klanten door. Zeker twee miljoen mensen werden benadeeld. Voor de illegale praktijken werden al 5.300 mensen ontslagen. Wells Fargo was vorig jaar de meest waardevolle bank ter wereld, met een beurswaarde van 300 miljard dollar. Daar is inmiddels ruim 75 miljard dollar van verdampt. (NRC)