Antoni van Leeuwenhoek liep miljoenen aan royalty’s mis

Het ziekenhuis liep veel geld mis bij de verkoop van kankertest royalty’s omdat het er vanuit ging dat het Japanse farmacieconcern FujiRebio de juiste marktgegevens verstrekte.

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam Foto Koen Suyk/ANP

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis is de afgelopen 25 jaar waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s misgelopen aan royalty’s die het had moeten ontvangen van Japans farmacieconcern FujiRebio voor de verkoop van borstkankertests.

De Telegraaf schrijft vandaag dat FujiRebio jarenlang kankertests verkocht heeft waarvan het AVL contractueel gezien recht heeft op 4 procent van de verkoopprijs van elke test. Onderzoek van het het Amsterdamse ziekenhuis ligt aan de basis van de test die door artsen wereldwijd wordt gebruikt om te controleren of de behandeling van borstkanker aanslaat.

Onduidelijke constructies

Zo’n 7,5 jaar geleden werd echter duidelijk dat er niet voldoende geld af werd gedragen door het Japanse bedrijf aan het AVL. Er zou gewerkt zijn met onduidelijke constructies, waarbij FujiRebio via een tussenbedrijf de tests voor veel meer geld dan het openbaar heeft gemaakt verkocht. Volgens een woordvoerder van het AVL is destijds nog getracht om tot een schikking te komen, maar dat is niet gelukt.

“Dat het 25 jaar heeft geduurd voordat we erachter kwamen dat we geld misliepen, komt doordat we er al die tijd vanuit zijn gegaan dat we over de juiste marktgegevens beschikten. Om hoeveel geld het precies gaat moet nog blijken.”

In juni dit jaar veroordeelde de rechtbank in Den Haag FujiRebio al tot het vrijgeven van hun verkoopcijfers sinds 1991. Als het bedrijf dit niet voor eind deze week doet staat daar een boete op van 25.000 euro per dag. Vrijdagmiddag na drie uur doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in een kort geding dat door het Japanse bedrijf is aangespannen, waarmee de Japanners de uitvoering van dit vonnis proberen op te schorten.