Ajax vervangt kunstgrasvelden met rubberkorrels

Hoewel een onderzoek van het RIVM nog loopt, neemt de club het zekere voor het onzekere.

Op welke termijn de vier velden vervangen gaan worden, is nog niet bekend.
Op welke termijn de vier velden vervangen gaan worden, is nog niet bekend. Foto Koen van Weel / ANP

Op trainingscomplex De Toekomst van Ajax worden de kunstgrasvelden met rubberkorrels vervangen. Het gaat om vier velden. Daarover zijn de ouders van alle jeugdspelers donderdag ingelicht, zo meldt een woordvoerder van de club.

Directe aanleiding om de kunstgrasvelden te vervangen is de uitzending van tv-programma Zembla van vorige week waarin voetballen op kunstgras in opspraak kwam. In deze uitzending leverden verschillende wetenschappers kritiek op eerder onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die op kunstgrasvelden liggen. Deze korrels - ‘rubbergranulaat’ geheten, vervaardigd van onder meer vermalen autobanden - bevatten schadelijke stoffen.

Naar aanleiding van de uitzending gaf Minister Edith Schippers (Sport) het RIVM de opdracht om opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel dat onderzoek nog loopt, neemt Ajax het zekere voor het onzekere. “Onze jeugd speelt veel meer uren op de kunstgrasvelden dan amateurvoetballers dat doen. Ook vinden wij dat er een bepaalde zorgplicht is naar de ouders toe”, aldus de woordvoerder van de club.

Lees ook: Risico’s van voetballen op kunstgras nog onbekend

Nog geen datum

Op welke termijn de vier velden vervangen gaan worden, is nog niet bekend. Er wordt namelijk gewoon doorgetraind. De club moet nu kijken of het kunstgras bijvoorbeeld gefaseerd vervangen gaat worden. Een alternatief voor de kunstgrasvelden met korrels is er wel, maar er is nog niet besloten voor welke velden Ajax kiest.

Voetbalbond KNVB besloot vorige week nog geen extra maatregelen te nemen ten aanzien van het voetballen op kunstgras. Dat werd besloten tijdens een overleg met onder meer de KNVB, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en verschillende kunstgrasfabrikanten.