‘21 meisjes geruild tegen vier gevangen Boko Haram-strijders’

De vrijlating is het gevolg van onderhandelingen tussen Nigeria en Boko Haram, zegt de Nigeriaanse regering.

Een beeld uit de video van Boko Haram met de ontvoerde schoolmeisjes.
Een beeld uit de video van Boko Haram met de ontvoerde schoolmeisjes. Foto: AP

21 van de door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes zijn door de jihadistische terreurgroep vrijgelaten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nigeriaanse president aan persbureau Reuters en op Twitter. De vrijlating kwam tot stand na onderhandelingen tussen de Nigeriaanse regering en Boko Haram, en bemiddeling van het Rode Kruis en Zwitserland.

Een militaire officier die anoniem wil blijven zegt tegen persbureau AP dat in ruil voor de meisjes vier gevangen terroristen van Boko Haram zijn vrijgelaten. De Nigeriaanse minister van Inlichtingen ontkent tegen Reuters echter dat een dergelijke ruil heeft plaats gehad.

Boko Haram ontvoerde in april 2014 276 meisjes van hun middelbare school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Sommigen vluchtten in de uren daarna weer, maar 219 bleven vermist. De ontvoering zette wereldwijd de wreedheden van Boko Haram in de schijnwerpers. De campagne #BringBackOurGirls kreeg internationaal veel aandacht.

Twitter avatar GarShehu Mallam Garba Shehu It is confirmed that 21 of the missing Chibok Girls have been released and are in the custody of the Department of State Services, DSS.
Lees ook: Boko Haram: onderhandel met ons over schoolmeisjes

Verdere details over de deal of de toestand van de meisjes werden door de Nigeriaanse regering niet gegeven. Volgens de officier die met AP sprak werden de Boko Haram strijders woensdagavond vrijgelaten in Banki, een stad in het noordoosten bij de grens met Kameroen.

De bevrijde meisjes zouden zich op dit moment bij Nigeriaanse veiligheidstroepen bevinden en later deze week in contact worden gebracht met de Nigeriaanse vicepresident Yemi Obinsajo. De onderhandelingen met Boko Haram gaan voort, maar ook de strijd tegen Boko Haram wordt voortgezet, benadrukt de minister van Inlichtingen.

Twitter avatar GarShehu Mallam Garba Shehu Malam LAWAL wants the girls to have some rest, with all of them very tired coming out of the process before he hands them over to the VP.
Twitter avatar GarShehu Mallam Garba Shehu …brokered by the International Red Cross and the Swiss government. The negotiations will continue.

Onderhandelen

Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer is vooral het feit dat er succesvol onderhandeld is opvallend.

Al vanaf het moment dat deze meisjes ontvoerd zijn werd door de overheid openlijk de mogelijkheid besproken met de terroristen te onderhandelen. Dat heeft nu voor het eerst geleid tot een succesvolle deal. Die onderhandelingen worden niet gevoerd omdat het Nigeriaanse leger verzwakt is, nee: het overheidsleger is juist aan de winnende hand. Maar ook in het leger heeft men het besef: in de uitgestrekte bossen gaat het ons nooit lukken deze meisjes te vinden.

Lindijer denkt niet dat de deal met Boko Haram in Nigeria zelf als een knieval voor terroristen wordt gezien.

Het grootste probleem van Nigeria is een falende, tot op het bot corrupte staat. Dat Boko Haram in het armste deel van het land kon ontstaan wordt gezien als een gevolg van dat falen. Ook ziet men het geweld van Boko Haram niet als uniek: in Nigeria is geweld aan de orde van de dag. Boko Haram is een zelf gecreëerd probleem. De enige manier om tot oplossingen te komen is om ook te dealen met de duivel.

Eerder dit jaar slaagde één meisje erin te ontsnappen. In augustus van dit jaar publiceerde de terreurgroep een nieuwe video van de meisjes, in een poging te onderhandelen over de vrijlating van terroristen. Vorige maand deed de Nigeriaanse regering voor het eerst een oproep aan de internationale gemeenschap om te helpen de ontvoerde schoolmeisjes vrij te krijgen.