Zuid-Afrika

Beurs en munt kelderenna dubieuze aanklacht

Financiële markten zijn geschrokken van de dagvaarding van de gerespecteerde minister van Financiën, Pravin Gordhan, als gevolg van de felle strijd om de macht binnen Zuid-Afrika’s regeringspartij ANC. Het Openbaar Ministerie verwittigde de minister dinsdag dat hij op 2 november voor de rechter moet verschijnen op beschuldiging van fraude. Die beslissing is volgens Gordhan politiek gemotiveerd en het gevolg van de pogingen van president Jacob Zuma om het ministerie van Financiën onder controle te krijgen. De aandelenbeurs van Johannesburg verloor dinsdag 50 miljard rand (3 miljard euro) en de rand verloor binnen een paar minuten 3 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro. De kans is groot dat Zuma Gordhan zal ontslaan en vervangen. Zuma moet zelf terechtstaan voor meer dan 700 aanklachten van fraude en corruptie. (NRC)