Zaterdag overleg Kerry en Lavrov over Syrië

Eerder deze maand zei Kerry nog het contact over Syrië te verbreken

AFP/Bryan R. Smith

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov hebben zaterdag een ontmoeting in Zwitserland over Syrië. Dat heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt. De afspraak in Lausanne is volgens persbureau AP door het Witte Huis bevestigd.

De ontmoeting is opmerkelijk, omdat Washington eerder deze maand zei het bilaterale contact met Moskou over Syrië te verbreken. Dat gebeurde nadat een wapenstilstand die de twee landen onderhandeld hadden geen standhield. Volgens de VS hield Rusland zich niet aan het akkoord. Kerry zei toen zijn pogingen op te geven, maar nu staat er toch weer een ontmoeting over het conflict gepland.

Londen
Ook vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Turkije, Qatar en Iran zouden aanwezig zijn bij de ontmoeting. Zondag gaat Kerry ook nog naar Londen om met verschillende landen te praten over een oplossing in Syrië.

Lees ook: Rusland vetoot VN-resolutie einde luchtaanvallen Syrië

Het Westen en Rusland liggen regelmatig met elkaar overhoop vanwege de situatie in het land. Rusland steunt de troepen van het Syrische regeringsleger en voert daarbij regelmatig heftige bombardementen uit. Dinsdag en woensdag nog werd het oosten van de stad Aleppo zwaar getroffen. Er zouden bij die aanvallen tientallen doden zijn gevallen. De VS opperden eerder deze maand een onderzoek te openen naar mogelijke oorlogsmisdaden van Rusland bij de bombardementen.