Recensie

Recensie Muziek

Wirtz geeft zich bloot in modieus avontuur

Laat de veiligheid los en je muziek wordt beter, weet saxofonist Bart Wirtz inmiddels. Wirtz is al jaren altsaxofonist in het Artvark Saxophone Quartet en New Rotterdam Jazz Orchestra, en speelde in de hardjazz-formatie Monsieur Dubois. Onder eigen naam verschenen drie albums met groovende jazz met wisselende spelers. Door toevoeging van elektronica en effecten, spoken word van Soweto Kinch, zang van Ntjam Rosie en Ai Ming Oei gaat het er op zijn nieuwe plaat heel anders aan toe. Beneath the Surface is een op het eerste gehoor speels, modieus avontuur, dat ‘binnenin’ veel meer herbergt dan je dacht. Het is expressief (‘Growth & Change’) en tegelijk stijlvol ingetogen (‘The Machinist’). Wirtz geeft zich meer bloot en de gelaagde nummers stralen vitaliteit uit. Een geslaagde wending met pit.