Wiebes plaatst Belastingdienst onder curatele

De staatssecretaris komt met de forse maatregel nadat een veel te populaire vertrekregeling bij de fiscus tot kritiek op Wiebes had geleid.

Staatssecretaris Eric Wiebes.
Staatssecretaris Eric Wiebes. Foto Bart Maat / ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) stelt de Belastingdienst onder curatele. Dat schrijft Wiebes in een feitenrelaas aan de Kamer. Hij komt met de forse maatregel nadat een veel te populaire vertrekregeling bij de fiscus tot kritiek op Wiebes had geleid.

Wiebes uit in zijn brief felle kritiek op de fiscus en spreekt van “een al langere geschiedenis van autonomie”. Er waren procedures afgesproken, maar de door Wiebes als “informeel en ongestructureerd” aangeduide cultuur is “hardnekkiger gebleken”. Procedures werden niet gevolgd en afspraken werden mondeling gemaakt en niet officieel vastgelegd. Om die redenen wordt binnen de fiscus nu de afdeling die over financiële besluitvorming gaat onder curatele gesteld.

Direct onder ministerie

Ook wordt het bestuursmodel hervormd: de Belastingdienst valt straks direct onder het ministerie via een zogeheten directeur-generaalmodel. Daardoor heeft de dienst geen Raad van Bestuur meer.

Tot slot wordt een “commissie van wijzen” aangesteld, die gaat kijken naar de manier waarop besluiten worden genomen binnen de fiscus. Die raad moet in december met de eerste aanbevelingen komen. Wiebes:

“De gang van zaken binnen de Belastingdienst laat veel vragen onbeantwoord waar het gaat om de besluitvorming binnen de Belastingdienst. De besluitvorming binnen de top van de Belastingdienst is slecht gedocumenteerd en daardoor slecht herleidbaar. Er is teveel vertrouwd op informele contacten in een kleine kring.”

Lees ook: Waarom wil iedereen weg bij de Belastingdienst?

Al eerder aangekondigd

De ondercuratelestelling werd vorige week al aangekondigd. Ook werd toen bekend dat een aantal topambtenaren zal worden vervangen. Wiebes wilde toen nog niet meer toelichting geven op zijn “personeelsbeleid”.

Lees ook: Wiebes heeft geen vat op fiscus

Vertrekregeling

Wiebes concludeerde eerder dat de vertrekregeling bij de Belastingdienst “te haastig en onzorgvuldig” was doorgevoerd. De regeling was ingesteld om te bezuinigen op personeel binnen de fiscus. Het plan was dat 4.800 mensen zich zouden aanmelden voor de regeling.

Uiteindelijk meldden veel meer mensen zich aan. Waarschijnlijk kunnen tussen de 5.200 en 5.800 mensen er gebruik van maken, waardoor de regeling zo’n 70 miljoen euro meer gaat kosten dan is begroot. Er dreigde volgens Wiebes zelfs een budgettaire overschrijding van 638 miljoen euro.