De Thuiskok: Kip piri-piri

©

Piri-piri is een peper, komt oorspronkelijk uit Afrika en werd door de Portugezen meegenomen naar Europa. Het betekent in het Swahili letterlijk ‘peper peper’. Tegenwoordig is de piri-pirisaus bekender, en wordt hij op vele verschillende manieren gemaakt, zoals hier met pimentón (gerooktpaprikapoeder). Meng alle ingrediënten voor de piri-pirimarinade met een keukenmachine. Zet apart. Leg de kip met de borstzijde naar beneden op een plank met de drumsticks naar je toe. Knip met een scherpe keukenschaar aan beide zijden van de ruggengraat het vlees los. Verwijder de ruggengraat, keer de kip en druk plat. Leg in een met bakpapier beklede ovenschaal, schep er driekwart van de marinade over en wrijf goed in. Dek de schaal af en zet 2-4 uur in de koelkast. Verhit een grillplaat of barbecue op hoog vuur. Wikkel de knoflook in aluminiumfolie en leg hem 15-20 minuten op de grill of tot hij zacht is. Keer af en toe. Leg de kip 10 minuten met de huidzijde naar beneden op de grill. Keer en gril nog15 minuten of tot hij goed gaar is. Zet apart en houd warm. Haal de knoflook uit het folie en knijp de teentjes uit hun velletje in een kom. Pureer met een vork, voeg de yoghurt toe en roer goed. Leg de kip op een schaal, bestrijk met de rest van de marinade en maak af met de koriander. Geef er de knoflookyoghurt en partjes citroen bij.