Terreurverdachte Leipzig werd al gescreend in 2015

Volgens minister De Maizière werd er bij Jaber al-Bakr niks verdachts opgemerkt

AP/Jens Meyer

De Duitse terreurverdachte die maandag in Leipzig werd gearresteerd, was al in 2015 gescreend door de Duitse veiligheidsdiensten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

Jaber al-Bakr zou begin vorig jaar in Duitsland zijn aangekomen. Veiligheidsdiensten zouden daarna gecheckt hebben of al-Bakr voorkwam in hun data, maar vonden “geen overeenkomsten”, volgens De Maizière. “Het is niet duidelijk wanneer hij is geradicaliseerd.”

Al-Bakr werd maandag gearresteerd nadat drie Syriërs hem hadden herkend. Er werd al het hele weekend naar hem gezocht in de regio Saksen, nadat de politie zaterdag grote hoeveelheden explosieven vonden in een appartement in Chemnitz. Hij dook zondagavond op in Leipzig, waar hij aan de drie Syriërs vroeg of hij bij hen mocht slapen. Zij bonden hem vast met verlengsnoeren en de politie waarschuwden.

Lees ook: Syrische vluchtelingen zijn nu helden in Leipzig

De Maizière prees hun gedrag en zei dat de drie erkenning verdienden. Hij liet verder weten dat ze al asiel hebben in Duitsland.