‘Terreurverdachte Leipzig pleegt zelfmoord in cel’

De verdachte werd maandag gearresteerd nadat de politie het hele weekend naar hem had gezocht.

De Duitse politie onderzocht maandag een appartementencomplex in Leipzig naar aanleiding van de arrestatie van Al-Bakr.
De Duitse politie onderzocht maandag een appartementencomplex in Leipzig naar aanleiding van de arrestatie van Al-Bakr. Foto: Hendrik Schmidt / AP

De Duitse terreurverdachte Jaber al-Bakr, die maandag in Leipzig werd opgepakt, heeft zelfmoord gepleegd. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel woensdagavond. Hij zou zich hebben opgehangen in zijn cel.

Volgens Der Spiegel zou Al-Bakr in zijn cel streng worden geobserveerd. De politie zou bang zijn geweest voor zelfmoord of een hongerstaking. Het is niet duidelijk hoe hij zelfmoord heeft kunnen plegen.

Al-Bakr werd maandag gearresteerd nadat de politie in de regio Saksen al het hele weekend naar hem had gezocht. De politie vond zaterdag grote hoeveelheden explosieven in een appartement in Chemnitz maar Al-Bakr wist te ontkomen. Op zondagavond vroeg hij in Leipzig drie Syriërs of hij bij hen mocht slapen. Zij herkenden hem onmiddellijk en bonden hem vast met verlengsnoeren en waarschuwden de politie.

Woensdagochtend werd bekend dat Al-Bakr, die vorig jaar vanuit Syrië in Duitsland zou zijn aangekomen, al in 2015 was gescreend door de Duitse veiligheidsdiensten. Zij zouden hebben gecheckt of al-Bakr voorkwam in hun data, maar vonden geen overeenkomsten.