Dekker krijgt Mediawet door Eerste Kamer; kritiek op haperend beleid regionale omroepen

Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) heeft dinsdagavond, na jaren steggelen, eindelijk zijn nieuwe Mediawet door de Eerste Kamer gekregen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moest de afgelopen maanden al vaker zijn Mediawet verdedigen in de Eerste Kamer. Hier een debat uit februari 2016.
Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moest de afgelopen maanden al vaker zijn Mediawet verdedigen in de Eerste Kamer. Hier een debat uit februari 2016. Foto ANP

Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) heeft dinsdagavond, na jaren steggelen, eindelijk zijn nieuwe Mediawet door de Eerste Kamer gekregen.

Dat bleek tijdens het debat over de reparatiewet, waarin aanvullingen op de reeds goedgekeurde Mediawet worden geregeld. Hoewel de stemming pas op 25 oktober is, zegde een meerderheid alvast haar steun toe. Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, GroenLinks, Christenunie en SGP (samen 40 zetels) zijn voor de reparatiewet. Wanneer deze is goedgekeurd, treedt de Mediawet in zijn geheel in werking.

Dekker had zijn nieuwe Mediawet – waardoor onder meer de macht van de NPO (het overkoepelend bestuur van de publieke omroep) wordt vergroot – al op 1 januari 2016 willen laten ingaan, maar mede omdat de Eerste Kamer eerder al grote bezwaren had, moest hij terugkomen met een flink pakket aan concessies.

In de reparatiewet worden verschillende zaken meer gedetailleerd geregeld. De staatssecretaris van Media zal bijvoorbeeld niet meer rechtstreeks bestuurders in de raad van toezicht en de raad van bestuur van de NPO kunnen benoemen. Dat zal voortaan getrapt gaan. Dit vond de senaat belangrijk omdat Dekker eerder enkele partijgenoten in de raad van toezicht van de NPO had ‘neergezet’.

Nu de NPO meer zeggenschap over de radio en tv krijgt, zou zo’n directe invloed van de politiek de journalistieke onafhankelijkheid in gevaar brengen, aldus de Eerste Kamer.

Regionale omroepen

Maar een goed deel van het debat ging over een kwestie die eens niet ter tafel lag: de reorganisatie van de regionale omroepen. Dekker had de Mediawet (zonder de aanpassingen van dinsdag) in maart alvast met haast door de senaat gekregen, door te stellen dat anders de reorganisatie van de regionale omroepen in gevaar kwam. Maar een half jaar later heeft hij wel zijn wet erdoor, maar blijkt hij met de regionale omroepen nog niets te zijn opgeschoten.

Dekker zei dat het niet zijn schuld was. Hij wil het liefst dat er voortaan één centrale regionale omroep is, de RPO, die de uitzendvergunning en het budget krijgt, en dit verdeelt over dertien regionale redacties. Dat zou een flinke besparing opleveren aan directeuren en ondersteunende afdelingen. Acht van de dertien regionale omroepen willen echter zelfstandig blijven, met een eigen uitzendvergunning. Een tussenweg lijkt niet mogelijk. En Dekker wil een fusie (nog) niet afdwingen. In de nieuwe Mediawet staat wel al dat de RPO er komt, maar een uitvoeringswet is nodig om de bevoegdheden te regelen. Anders blijft de RPO een lege huls.

Na flink wat kritiek van de oppositie wees Dekkers partijgenoot, senator Pauline Krikke erop dat de Eerste Kamer alleen over wetsvoorstellen moet debatteren. „Dit is een beleidsdebat, dat hoort in de Tweede Kamer.”