Sanders wil een zetel in het Britse parlement

De oudere broer van Bernie Sanders, Larry, wil de zetel van David Cameron in het Britse Lagerhuis. Zijn bekende broer uit de VS steunt hem.

Larry Sanders, de broer van Bernie, in de keuken van zijn huis Oxford, England.
Larry Sanders, de broer van Bernie, in de keuken van zijn huis Oxford, England. Foto Kirsty Wigglesworth/AP

Sanders heeft nog kans verkozen te worden. Het gaat in dit geval niet om de Amerikaanse politicus Bernie Sanders. Zijn verlies in de Democratische voorverkiezingen is al een paar maanden oud. Maar zijn Britse broer Larry Sanders doet mee aan de tussentijdse verkiezingen voor een zetel in het Britse Lagerhuis op 20 oktober. Het betreft kiesdistrict Witney waar een plek vrijkwam toen David Cameron vorige maand uit de politiek stapte.

Bernie (75) doet vanuit de Verenigde Staten zijn best Larry (82) naamsbekendheid te geven. In een videoboodschap sprak hij kiezers toe. „Ik heb weinig verstand van Britse politiek, maar ik ken mijn broer erg goed”, aldus de jongere Sanders.

„Hij wil een maatschappij waar wij niet enorme inkomensongelijkheid hebben. Hij wil een maatschappij waar gezondheidszorg een recht is voor alle inwoners.”

Tekst gaat verder na de video:

De kans dat Larry wint is klein. Hij is kandidaat voor de Groenen, terwijl Witney in het graafschap Oxfordshire een veilige zetel is voor de Conservatieven. Sinds het kiesdistrict in 1983 werd gecreëerd, heeft de kandidaat van de Tories er altijd gewonnen. Het is zo stevig in Conservatieve handen dat de partij er graag partijprominenten vestigt zodat hun herverkiezing niet in gevaar komt. Oud-minister Douglas Hurd had Witney veertien jaar in handen, oud-premier Cameron vijftien jaar.

Toch laat Sanders zich niet ontmoedigen. Hij kent het gebied goed: Sanders, die in 1969 naar het VK verhuisde, heeft er acht jaar in de gemeenteraad gezeten. Larry Sanders blijft dan ook campagne voeren, met een Amerikaans accent. Dat heeft hij nooit afgeschud.