Samsung verlaagt winstverwachting drastisch

De winst was geraamd op 6,3 miljard euro en komt nu op 4,2 miljard: ruim 30 procent lager.

Het logo van Samsung op het Benelux-kantoor van de Zuid-Koreaanse firma.
Het logo van Samsung op het Benelux-kantoor van de Zuid-Koreaanse firma. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Samsung heeft zijn winstverwachting over het derde kwartaal woensdag met maar liefst 33,3 procent naar beneden gesteld. Dit resultaat is het gevolg van het van de markt moeten halen van de Galaxy Note 7-smartphone.

De winst was geraamd op 6,3 miljard euro en komt nu op 4,2 miljard. Ook werd de verwachte omzet bijgesteld van 39,5 naar 37,9 miljard euro. Eerder kelderde de beurskoers van het Zuid-Koreaanse bedrijf al met meer dan 9 procent.

Het was de eerste keer dat de onderneming een bedrag noemde dat het debacle gaat kosten. Analisten gingen eerder uit van minstens 800 miljoen euro. Het is de grootste financiële tegenvaller van het bedrijf in jaren.

Brandgevaar

De geplaagde smartphone bleek bij meerdere gebruikers brandgevaarlijk te zijn. Nadat de lancering van de Galaxy Note 7 in Nederland meerdere malen was uitgesteld, werd dinsdag bekend dat Samsung de productie van de telefoon definitief stopzet. Alle reeds verkochte toestellen worden teruggeroepen.

Lees ook: Wat is er mis met de Samsung-accu?

Klanten in de Verenigde Staten krijgen vuurresistente verpakkingen toegestuurd waarin ze de telefoon kunnen stoppen en terugsturen naar de fabrikant. Bij meer dan dertig gebruikers is de smartphone in brand gevlogen of ontploft, door oververhitting van de accu.