Reacties uit de Tweede Kamer: ‘Heeft Wiebes dan al die tijd de signalen gemist’?

Belastingdienst Onder druk van de Tweede Kamer stelt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) de Belastingdienst onder verscherpt toezicht. Kamerleden hebben nog altijd veel vragen voor de staatssecretaris.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien en Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien en Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien. Foto Bart Maat/ANP

Een zware maar noodzakelijke maatregel, oordelen de meeste Tweede Kamerfracties over het besluit van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) om de Belastingdienst onder curatele te plaatsen van het ministerie van Financiën. Maar: komt het niet laat? De problemen rond de reorganisatie van de fiscus zijn toch al maanden bekend? Veel Kamerleden hebben, voor het debat van donderdagochtend, nog veel vragen aan de bewindsman die tweeënhalf jaar naar zijn aantreden voor het eerst in politieke problemen zit.

Lees ook: Verscherpt toezicht op fiscus

Pieter Omtzigt, CDA:

„Uit het feitenrelaas blijkt dat Wiebes al in januari-maart van dit jaar volledig op de hoogte was gesteld. De Kamer werd pas vanaf augustus geïnformeerd over de volle omvang van het probleem na een fors aantal Kamervragen. Waarom meldde hij dit niet al in de halfjaarsrapportage over de Belastingdienst in april? En waarom greep hij pas in nadat de problemen publiekelijk bekend waren geworden? Dat is op z’n minst opvallend.”

Elbert Dijkgraaf, SGP:

„Wiebes is nu 2,5 jaar staatssecretaris en hij komt nu tot de conclusie dat de cultuur bij de Belastingdienst niet deugt. Dat probleem bestaat toch al veel langer? Heeft hij dan al die tijd de signalen gemist?”

Farshad Bashir, SP:

„Wiebes schuift de schuld af op zijn ambtenaren. Dat vind ik onprofessioneel en niet goed. Alle gemaakte fouten gebeurden onder zijn leiding en hij is daar verantwoordelijk voor. Op de radio hoorde ik een vakbondsman zeggen: ‘Als hij dit alles niet heeft geweten is Wiebes onbekwaam. En als hij het wel had geweten maar niet heeft ingegrepen is hij dat ook.’ Een rake conclusie.”

Ed Groot, PvdA:

„Het is goed dat de staatssecretaris zijn fouten nu erkent. Het is hard nodig dat de touwtjes bij de Belastingdienst stevig worden aangehaald.”

Aukje de Vries, VVD:

„Ik ben vooral benieuwd hoe dat nou gegaan is met die enorme vertrekregeling: hoe is die bedacht? Hoe is dat met de bonden onderhandeld? Dat is toch de bron van het probleem.”

Steven van Weyenberg, D66:

„We hebben in de afgelopen maanden steeds iets anders gehoord. En nu horen we bijna per week nieuwe ontwikkelingen, waarop de staatssecretaris dan steeds weer strengere maatregelen neemt. Ik vraag me dus af: is dit het nu? Of komt er nog meer?

Verder maak ik me zorgen over de continuïteit van de Belastingdienst. Een goede belastinginning is cruciaal voor het functioneren van de overheid. Is die wel op alle terreinen wel op niveau?”

Carola Schouten, ChristenUnie:

„Hoe gaat de Belastingdienst nu om met de uitstroom van deskundige medewerkers die juist zo hard nodig zijn. Gaat Wiebes die nu weer inhuren tegen een hoog uurtarief? Komt dat dan bovenop de vertrekregeling?”