Politiechef doet aangifte tegen ex-voorzitter COR

Intern politieonderzoek

Politiechef Akerboom denkt na onderzoek dat voormalig COR-voorzitter Giltay zich aan strafbare feiten schuldig maakte bij bestedingen.

De korpschef van de nationale politie Erik Akerboom heeft aangifte gedaan tegen voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) Frank Giltay. Uit eigen onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie is het vermoeden ontstaan dat de baas van de COR zich bij het uitgeven van het geld van de ondernemingsraad heeft schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Akerboom in een verklaring: „In de onderzoeken zijn onregelmatigheden geconstateerd in de verantwoording van de bestedingen van de COR. Deze onregelmatigheden hebben ook bij mij het vermoeden van strafbare feiten gewekt.”

Volgens het onderzoeksteam zijn in elk geval de oud-voorzitter van de COR en een ondernemer die diensten leverde aan de COR bij de vermoedelijke strafbare feiten betrokken. Er zijn vermoedens van fraude en omkoping. Ook de echtgenote van de voorzitter wordt onderzocht.

Feestjes, reizen en kleding

Het oriënterend onderzoek naar de doelmatigheid van de bestedingen van de COR is in een afrondende fase. Het interne onderzoek tegen Giltay is nog gaande, evenals een tweede intern onderzoek naar een andere medewerker.

In juni werd bekend dat de COR vele tienduizenden euro’s van een jaarbudget van 1,6 miljoen euro uitgaf aan zaken als feestjes, reizen en communicatieadviseurs. Giltay maakte op kosten van de politie ook gebruik van een “imago-adviseur” en hij schafte kleding aan op kosten van de politie. Giltay maakte met zijn secretaresse ook reizen naar Curaçao met andere COR-leden en echtgenotes. Hij had ook de beschikking over een creditcard van de politie en nam grote sommen cash op.

    • Marcel Haenen